Temadagar om Östersjön på Skansen - träffa Östersjöexperter 26 - 29 september
Hur vet vi hur Östersjön mår och varför? Experter och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet finns på Baltic Sea Science Center på temadagar den 26 - 29 september som riktar sig både till skola och allmänhet. De kommer bland annat att berätta om: Hur gammal är en fisk och varför en fisk ser ut som den gör? Hur kan vi få reda på mer om livet nere på botten? Vad finns i en vattendroppe? Vad växer under ytan? Hur mår Östersjön och varför?

Temadagarna erbjuder olika aktiviteter. Det finns finns ett antal tillfällen att titta närmare på fisk, bottendjur och plankton. Besökare kan även se filmer om hur och vem som fiskar i staden, gå på föreläsningar, fråga en forskare och kika närmare på utrustning för forskning och miljöövervakning. Som vanligt finns de stora akvarierna att kika på och de interaktiva utställningarna att utforska.
-Vi erbjuder ett smörgåsbord av olika aktiviteter, berättar Jens Olsson, forskare vid SLU och koordinator för universitetets medverkan i Baltic Sea Science Center.
-Vår förhoppning är vi kan bidra till en ökad förståelse hos besökarna för hur vi tar fram kunskap för att kunna förbättra Östersjöns miljö, säger Anna Björn som är enhetschef på Baltic Sea Science Center.
Baltic Sea Science Center - Östersjön på Skansen
Centret öppnade under våren 2019 och erbjuder både skolvisningar, utställningar och akvariedel. Utställningsdelen "Land och hav" handlar om människan och havet, och hur vi påverkar och är beroende av varandra. Här visas vad vi kan hitta under ytan och längs Östersjöns stränder och kuster.
i utställningen "Östersjöns utmaningar" kan man se hur egna och andras val i vardagen påverkar hur Östersjön utvecklas i framtiden. Utställningen visar de tre viktiga olika miljöutmaningar för Östersjön som finns – Övergödning, Miljögifter och Fiske.
I det Pedagogiska huset finns utrymmen för undervisning med laboratorium och en filmsal dit alla besökare är välkomna.
Verksamheten tas fram i samarbete med ett kunskapsråd med representanter från Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet, BalticSea2020 och Skansen.
Kontakt för temadagarna på Skansen
Linda Kumblad, SU, linda.kumblad@su.se, 073-379 98 16
Jens Olsson, SLU, jens.olsson@slu.se, 010-478 41 44
Anna Björn, BSSC, anna.bjorn@skansen.se, 0768 - 56 45 61
Sophie Lewenhaupt, BSSC, sophie.lewenhaupt@skansen.se, 0733 - 03 52 51
Bilder




Länkar
Om
Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Det händer på Skansen i januari 202010.12.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett liv efter jul och det börjar med julavslutning på Skansen, och skridskoåkning. Sen är det premiär för Cirkus Skansen och cirkusskolan som är igång med föreställningar och öppna lektioner ända fram till påsk.
Lena Endre läser ”Nyårsklockan” på Skansen3.12.2019 09:00:50 CET | Pressmeddelande
Skådespelaren Lena Endre får i år det traditionstunga uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan”. Programledare för sändningen från Sollidenscenen på Skansen är Sanna Nielsen.
Pepparkaksbak och julpyssel2.12.2019 06:48:04 CET | Pressmeddelande
Kom in och känn doften av nybakade pepparkakor, stearin och julgranar när julbaket startar i Väla skola och Järnhandlarbostaden, och Julverkstaden har öppet!
Hur firade man jul 1840?25.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Julen har förändrats genom åren men en hel del är sig likt. Julklappsbekymmer och tidspress drabbade även den som levde på 1840-talet, och att äta sig mätt på den goda maten var lika uppskattat på en gård på landet som i högreståndshemmet i staden. I Skansens miljöer finns julfiranden från 1840-talet och framåt.
Pressinbjudan: Graffiti på muggen - BSSC inviger toaletten på Internationella Världstoalettens dag 19 november18.11.2019 13:00:20 CET | Pressmeddelande
Daniel Fahlström på Hugeart har gjort väggmålningarna på nya Östersjöhuset på Skansen, Baltic Sea Science Center. Nu är han klar med de sista insatserna - inramning till skulpturen Droppen och väggmålning av toaletten på akvarieplanet. Toaletten invigs stilenligt på Världstoalettens dag 19 november kl 12.00.
Nu slår bodarna upp sina luckorna på Skansens julmarknad!18.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Mycket är sig likt på Skansens julmarknad, som sig bör efter 116 år, men det finns det några riktigt fina nyheter på årets marknad som höjer kvaliteten ännu mer, säger Sarah Skinner som är julmarknadsansvarig på Skansen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum