Ving AB

Thomas Cook Group/Ving slopar djurparker som har späckhuggare

Dela

Resekoncernen, där även Ving ingår, tar bort djurparkerna SeaWorld och Loro Parque i sitt utflyktsprogram till nästa sommar, varav Loro Parque på Teneriffa erbjudits av Ving. Beslutet att ta bort utflyktsmål med späckhuggare grundar sig både på expertis i branschen, egna kundinsikter och en striktare djurpolicy.

För 18 månader sedan infördes en striktare policy för utflyktsmål där man möter djur inom Thomas Cook Group, där också Ving ingår. Policyn var tydlig – alla utflyktsmål som erbjuds måste följa ABTAs djurskyddsnormer fullt ut. Något som kontrolleras via auditören Global Spirit.

- Vi utvärderar löpande vår djurpolicy och precis som när vi tog beslutet att ta bort elefantridning och elefantshower för några år sedan har vi lyssnat på våra kunder och experter inom branschen. Vi är övertygade om att vi som researrangör har en viktig roll att spela för att höja standarden för djuren, något vi vill säkerställa med policyn, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving/Thomas Cook Northern Europe.

- Kunskapen om späckhuggare är större i dag än någonsin tidigare. Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag. Thomas Cooks beslut är ett viktigt steg för en mer djurvänlig turism och ligger helt rätt i tiden, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.


Tar nu bort utflyktsmål som har späckhuggare

Thomas Cook-gruppen fortsätter att använda sin röst för att främja en övergång från traditionella djurattraktioner mot mer hållbara alternativ. Redan 2015 togs elefantridning bort i programmet och från och med nästa sommar tar Thomas Cook-gruppen nästa steg och tar bort de utflyktsarrangörer som håller späckhuggare i sina djurparker. SeaWorld i Florida och Loro Parque på Teneriffa (säljs av Ving)  kommer därför inte längre att erbjudas. Thomas Cook Group/Ving hoppas istället att i framtiden kunna erbjuda mer hållbara alternativ där man möter djur och här har nyligen ett samarbete med organisationen WCTA, World Cetacean Alliance inletts.

Sedan policyn infördes har 49 utflyktsmål granskats, varav 29 tagits bort som inte uppfyllde de uppsatta djurskyddsnormerna utifrån ABTAs riktlinjer. De övriga 20 utflyktsmålen lever upp till kraven för god djurhållning och har även infört förbättringar som ett direkt resultat av de kontroller som genomförts via Global Spirit.

Kundernas önskemål förändras

Kunders krav på oss som researrangör har de senaste åren förändrats när det kommer till utflykter där man möter djur. Som researrangör spelar Thomas Cook/Ving en viktig roll att kunna bidra till att höja standarden för dessa djur under en övergångsfas till att djur inte längre används i underhållningssyfte. Policyn syftar även till att få bort företag som missköter sina djur.

En färsk undersökning på uppdrag av Thomas Cook Group från maj 2018 visar att över 90 procent av de tillfrågade tycker att det är viktigt att researrangörer tar djurrättsfrågor på allvar. Undersökningen genomfördes i Storbritannien, Tyskland och Sverige och besvarades totalt av 3 396 respondenter. Av de 2 077 respondenterna i Sverige svarar 72 procent att de är mer benägna att resa med en researrangör som har en tydlig djurpolicy. På frågan hur man ser på djurattraktioner/shower med späckhuggare och delfiner svarar 55 procent att det inte alls är lockande. Endast 4 procent anser att det är väldigt lockande.

Thomas Cook-gruppen kommer att fortsätta arbetet med kontroller samt med att utveckla sin policy för god djurhållning på de utflyktsmål vi erbjuder. 

Läs ett blogginlägg från Thomas Cook-gruppens koncernchef Peter Fankhauser här.


Om policyn och ABTA


Thomas Cook-gruppens policy är framtagen tillsammans med experter inom detta område, Global Spirit samt djurorganisationen Born Free. ABTA:s Global Standards, Animal Welfare Handbook and Checklists” är gemensamt framtaget av medlemmar i den engelska resebranschorganisationen ABTA. Riktlinjerna anses idag vara de mest omfattande riktlinjer som finns för djurens välfärd inom turistbranschen.


Kontakter

Om

Ving AB
Ving AB
Rålambsvägen 17
10520 Stockholm

https://www.ving.se/

Ving är en del av Nordic Leisure Travel Group (NLTG), Nordens ledande semesterföretag som erbjuder resor, såväl klassiska paketresor som egenpaketerade resor med reguljärflyg och kryssningar från Sverige, Danmark, Norge och Finland. I gruppen ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Sunclass Airlines samt de egna koncepthotellen Sunprime Hotels och Sunwing Family Resorts samt Ocean Beach Club och vännerna Lollo & Bernie. Ving ägs av Petter Stordalens Strawberry Group, Altor Funds och TDR Capital. 

Följ Ving AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ving AB

Skogsbad, crossfit och seniorträning bland nyheterna när Ving lanserar träningsresor för 20224.10.2021 09:26:02 CEST | Pressmeddelande

Intresset för att kombinera semester och träning ökar och för första gången släpper nu Ving alla träningsresor vid samma tillfälle. För 2022 lanseras ett bredare utbud än någonsin tidigare för den som vill ha en aktiv semester. Bland nyheterna finns allt från skogsbad/naturretreat på Mallorca och Crossfit Camp i Marbella till simläger med Therese Alshammar på Cypern och seniorträning på Kreta.

Ving öppnar nytt vuxenhotell i natursköna omgivningar på Mallorca1.10.2021 09:13:31 CEST | Pressmeddelande

Vackra Pollensa-bukten blir platsen för Vings nya tillskott – Sunprime Pollensa Bay, som blir det 14:e hotellet i ordningen inom ramen för vuxenkonceptet Sunprime Hotels och det andra på Mallorca. Hotellet är redan idag ett hotell i Vings program, men genomgår nu en renovering och uppfräschning, för att öppna upp som ett Sunprime-hotell i april 2022. Förutom läcker och modern design kommer hotellet bland annat att locka med närproducerad och vegetarisk mat, enkelrum för singelresenärer, gym med havsutsikt och ett exemplariskt läge för dem som vill utforska Mallorcas nordkust.

Hävd reseavrådan får svenskarna att boka resor27.9.2021 13:13:50 CEST | Pressmeddelande

I fredags, den 24 september, hävde UD reseavrådan för resor utanför EU. Därmed är det fritt för svenskar att från och med den 1 oktober även resa till långväga resmål. Och det råder inga tvivel om att beskedet vara efterlängtat. Hos Ving ökade antalet bokningar av charterresor med över 50 procent under helgen jämfört med för två veckor sedan, med Kap Verde i topp som ökade med 270 procent. Samtidigt bokade svenskarna rekordmånga resor med reguljärflyg hos Ving, där cityresmålen ökade allra mest (170 %), men också resor till resmål som Maldiverna.

Vings succé med Icehotel fortsätter – nu lanseras paketresor från Köpenhamn21.9.2021 08:57:52 CEST | Pressmeddelande

För knappt ett år sedan lanserade Ving i Sverige paketresor till det spektakulära ishotellet i Jukkasjärvi i norra Sverige som en exotisk nyhet på hemmaplan. Lanseringen blev en succé och till vintern fortsätter samarbetet i Sverige med resor från Stockholm och Göteborg med SAS och Norwegian. I år expanderar Ving ytterligare och kan nu även erbjuda resor från Köpenhamn till Icehotel. Resorna från Köpenhamn kan bokas både med Ving och med det danska systerbolaget Spies.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum