RF/SISU

Tiden mogen för en fristående nationell antidopingorganisation

Dela
Arbetet mot doping bör organiseras i fristående nationell antidopingorganisation. Det beslutade Riksidrottsstyrelsen idag.

Den 7 november 2019 beslutade World Anti-Doping Agency, WADA, att ny Världsantidopingkod ska träda i kraft den 1 januari 2021. Det innebär nya regler för hur dopingarbetet ska bedrivas och organiseras för att godkännas av WADA.

Riksidrottsförbundet har under en längre tid arbetat för att se hur arbetet mot doping bör organiseras för bästa effekt och samtidigt säkerställa att världsantidopingkoden följs. När den nya koden presenterade 7 november 2019 inleddes samarbete som också inkluderar representanter från specialidrottsförbunden och före detta aktiva elitidrottare.

Idag beslutade Riksidrottsstyrelsen att verka för en fristående nationell antidopingorganisation som då också bör tilldelas de 35 miljoner kronor som idag är en del av det statliga idrottsanslaget och att övriga ekonomiska behov tillförs från andra håll.

-Efter dialog inom idrottsrörelsen är tiden nu mogen för att antidopingarbetet i Sverige blir fristående för att även fortsatt vara i världsklass och följa den nya Världsantidopingkoden som beräknas träda i kraft 1 januari 2021, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Närmast väntar nu en dialog med regeringen för att se hur den fortsatt processen bör ske. Det återstår en del pusselbitar innan allt är på plats.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen, Svensk Antidoping:

-Vi tror inte att de enskilda idrottarna kommer att märka någon skillnad. Antidopingarbetet i Sverige är redan av hög klass men vår trovärdighet både i Sverige och utomlands kommer att öka mycket med den nya organisationen. På sikt gör det en stor skillnad.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Åke Andrén Sandberg
Ordförande, medicinsk sakkunnig Dopingkommissionen
070-222 15 77

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum