Tidlös tåspets och tragik i vårens stora balettpremiär

Abbé Prévosts roman Manon Lescaut har blivit klassiska operor av både Massenet och Puccini. Denna balettversion till Massenets musik, som skapades av sir Kenneth MacMillan för Royal Opera House 1974, sattes upp på Kungliga Operan första gången 1980. Kungliga Baletten blev då det första kompaniet utöver Royal Ballet i London att framföra verket. Repetitionerna leddes av MacMillan själv och i en intervju i Svenska Dagbladet inför Manon-premiären hyllade han de svenska dansarnas förmåga att, utöver dansen, även kunna agera på scenen. Denna produktion med kostym och dekor har hämtats från Den Kongelige Ballet i Köpenhamn.
Vid föreställningarna den 30 maj, 2 juni och 5 juni dansas rollen som Manons kärlek Des Grieux av Friedemann Vogel, som till vardags är premiärdansare vid Stuttgart-baletten och en återkommande gäst på scener som exempelvis La Scala.
Mer om Friedemann Vogel »
»Kungliga Baletten har ett långt samarbete med Sir Kenneth MacMillan och det vill vi fira nu när vårt balettkompani fyller 250 år. Manon är är en av hans mest livfulla baletter. MacMillans koreografi är både elegant och uttrycksfull, och kombinerar klassisk balett med samtida rörelser, vilket skapar en en unik sammansmältning av stilar, med fokus på att utforska människans villkor och relationerna mellan människor«, säger Nicolas Le Riche, konstnärlig chef för Kungliga Baletten.
Medverkande:
Kungliga Baletten
Kungliga Hovkapellet
Manon spelas på Kungliga Operans stora scen från 26 maj till 28 september.
Nyckelord
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder








Om
Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.
Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Skolbarn i Flemingsberg lär känna opera och balett i ny flerårig satsning1.6.2023 10:25:31 CEST | Pressmeddelande
Från i höst erbjuder Kungliga Operan, i samarbete med Huddinge kommun, alla barn på lågstadiet i fyra Flemingsbergs-skolor att lära sig mer om opera, balett och klassisk musik och dessutom själva få prova på konstformerna. Projektet, som finansieras gemensamt av kommunen och fastighetsägaren och stadsutvecklaren Fabege, är planerat att hålla på i tre års tid. Under våren gjordes ett test där barnen fick uppleva blåsmusik och pröva att sjunga opera. Försöket blev så uppskattad att projektet nu får en fortsättning och även utökas till fler skolor.
Operans framtidslöften tar plats i Rotundan31.5.2023 11:55:47 CEST | Pressmeddelande
Banbrytande forskning, kärlek mellan män och amerikansk politik ─ allt detta ryms inom Short Stories, Kungliga Operans utvecklingsverkstad, där nya kompositörer och textförfattare får chansen att utforska operakonsten och som i år sätts upp i en fjärde upplaga. Short Stories IV har urpremiär i Rotundan, Kungliga Operan, den 4 juni kl 19.00.
Sex talanger inom operakonsten prisas av Hans Björklunds stipendiefond30.5.2023 10:55:12 CEST | Pressmeddelande
2023 års stipendier från stiftelsen Hans Björklunds stipendiefond går till sångsolisterna Jessika Elevant och Ebba Lejonclou, regissören Gustav Englund, dirigenten Gudrun Dahlqvist samt Julia Herskovits och Maja Döbling, båda verksamma inom scenografi/kostym/mask. Stipendierna delades ut på Kungliga Operan den 29 maj.
Kungliga Operan säljer tusentals skräddarsydda plagg, exklusiva tyger och unik rekvisita i största förrådsrensningen hittills22.5.2023 13:31:49 CEST | Pressmeddelande
Den 8 - 12 juni är det dags för Kungliga Operans stora försäljning av scenkostymer, rekvisita och tyger från förrådet i Gäddviken i Nacka. Under fem dagar ska förråden rensas och det finns chans att fynda unika klädesplagg sydda i Operans egen kostymateljé, många märkta med namn på dem som burit plaggen. Även exklusiva tyger säljs samt rekvisita från en mängd olika uppsättningar.
Utdrag ur Strandad framförs på Kungliga Operan under Scenkonstbiennalen 202317.5.2023 11:01:54 CEST | Pressmeddelande
Operan Strandad, som hade urpremiär hösten 2022, är utvald till årets Scenkonstbiennal. Delar av verket framförs på Kungliga Operan under biennalen, tillsammans med ett samtal om opera som tidlöst allkonstverk och de stora scenernas ansvar för att förnya konstformen. Kompositören Karin Rehnqvist och librettisten Kerstin Perski deltar i samtalet, som hålls i Guldfoajén på Kungliga Operan den 1 juni 15.30.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum