Motormännen

Tips för vinterresa med bil i Europa

Dela

Så här års lockar Alperna många svenskar att ta bilen ut i Europa. På Motormännen får vi många frågor om vilka däck som tillåts, om snökedjor och om vad som i övrigt gäller för bilresan söderut. Här ger vi några svar.

Dubbfria vinterdäck är! det säkraste valet, om resan går till trakter med vinterklimat. Dubbdäck är inte tillåtna i Tyskland och i Polen, inte ens för genomresa.

Kan jag sätta på sommardäcken i stället? Ja, men bara om vägen till resmålet är garanterat snö- och isfri. Råder vinterväglag är sommardäck inte tillåtna. Så är det i Sverige fram till 31 mars. Tyskland och Österrike har liknande bestämmelser.

Snökedjor? Till och från skidorterna behövs normalt inga kedjor. Men om man glider av vägen och kör fast i en driva är de bra att ha till hands. Eller på branta mindre vägar där vägbanan är täckt med is eller packad snö. etalAutosocks är ett enklare alternativ till kedjor. För skidsemestern duger de lika bra och är lättare att hantera. På vissa alpvägar krävs att snökedjor eller autosocks finns med i bilen. Det skyltas med ett särskilt vägmärke. Snökedjor heter Schneeketten på tyska, chaines à neige på franska, catene på italienska.

Om du reser till Österrike eller Schweiz måste det sitta en motorvägsbiljett på vindrutan. Biljetten ska vara inhandlad innan du reser in i landet. Den kallas Autobahn-Vignette och säljs på bensinstationer i gränsområdena eller vid själva gränsen.

Och så är det viktigt att hålla fartgränserna. Dolda fartkameror blir allt vanligare, särskilt i samband med vägarbeten. På en långresa är det lätt att bli fartblind. Man sänker nog hastigheten när så skyltas, men inte tillräckligt mycket. Kameran registrerar obönhörligt alla överträdelser och bötesavin skickas hem till dig i Sverige.

Mer information om vinterregler finns här: https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/vinterregler/ (Sidan är öppen för alla besökare)

För medlemmar i Motormännen finns information om respektive land här: 
https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/bilresefakta-land-foer-land/

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Svag konsumentlagstiftning6.12.2018 10:24Pressmeddelande

Konsumentverket har skickat ut en remiss om revidering av allmänna råd om information om nya personbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. – I vårt remissvar påpekar vi att det finns en risk i att riktlinjerna för information om nya bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, implementeras som ”allmänna råd” och inte genom lagstiftning. Utan lagstiftning kan det bli svårt att få fram vägledande praxis på området, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum