Motormännen

Tips för vinterresa med bil i Europa

Dela

Så här års lockar Alperna många svenskar att ta bilen ut i Europa. På Motormännen får vi många frågor om vilka däck som tillåts, om snökedjor och om vad som i övrigt gäller för bilresan söderut. Här ger vi några svar.

Dubbfria vinterdäck är! det säkraste valet, om resan går till trakter med vinterklimat. Dubbdäck är inte tillåtna i Tyskland och i Polen, inte ens för genomresa.

Kan jag sätta på sommardäcken i stället? Ja, men bara om vägen till resmålet är garanterat snö- och isfri. Råder vinterväglag är sommardäck inte tillåtna. Så är det i Sverige fram till 31 mars. Tyskland och Österrike har liknande bestämmelser.

Snökedjor? Till och från skidorterna behövs normalt inga kedjor. Men om man glider av vägen och kör fast i en driva är de bra att ha till hands. Eller på branta mindre vägar där vägbanan är täckt med is eller packad snö. etalAutosocks är ett enklare alternativ till kedjor. För skidsemestern duger de lika bra och är lättare att hantera. På vissa alpvägar krävs att snökedjor eller autosocks finns med i bilen. Det skyltas med ett särskilt vägmärke. Snökedjor heter Schneeketten på tyska, chaines à neige på franska, catene på italienska.

Om du reser till Österrike eller Schweiz måste det sitta en motorvägsbiljett på vindrutan. Biljetten ska vara inhandlad innan du reser in i landet. Den kallas Autobahn-Vignette och säljs på bensinstationer i gränsområdena eller vid själva gränsen.

Och så är det viktigt att hålla fartgränserna. Dolda fartkameror blir allt vanligare, särskilt i samband med vägarbeten. På en långresa är det lätt att bli fartblind. Man sänker nog hastigheten när så skyltas, men inte tillräckligt mycket. Kameran registrerar obönhörligt alla överträdelser och bötesavin skickas hem till dig i Sverige.

Mer information om vinterregler finns här: https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/vinterregler/ (Sidan är öppen för alla besökare)

För medlemmar i Motormännen finns information om respektive land här: 
https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/bilresefakta-land-foer-land/

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

Oklar framtid för E85 med bonus-malus26.7.2018 06:17Pressmeddelande

För att klara 2030-visionen och minska utsläppen krävs en rad åtgärder. De nya bonus-malus-skatterna har utformats för att styra till mer medvetna val. – Tyvärr är de bonusberättigade laddbara bilarna för dyra för många bilköpare. Alternativen för den som vill välja bort fossil bensin eller diesel blir då biogasbilar eller etanolbilar, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum