Almega

Tjänsteindikatorn: Stark tjänstesektor bromsar in

Dela

Tillväxten i den privata tjänstesektorn är på väg att bromsa in efter en mycket stark utveckling det senaste året. Det visar Almegas tjänsteindikator för andra kvartalet. ”Inbromsningen är tydligast bland företagstjänster”, säger Almegas chefekonom Patrick Joyce.

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

Under årets första kvartal var produktionen i tjänstesektorn sju procent högre än ett år tidigare. Enligt Tjänsteindikatorn, Almegas kvartalsvisa konjunkturmätare, är tillväxten i tjänstesektorn nu på väg att bromsa in.

– Inbromsningen är tydligast bland företagstjänster. Däremot utvecklas de tjänstebranscher som säljer till hushållen fortfarande bra, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Bland företag inom information och kommunikation har produktionen i princip varit oförändrad sedan förra sommaren. Även andra konsultbranscher som säljer till industrisektorn har växlat ner hittills under året.

– Undantaget är bemanningsbranschen där omsättningen har vuxit med över tjugo procent under det senaste året. Tillväxten drivs på av den stora bristen på arbetskraft som råder inom hela näringslivet, säger Patrick Joyce.

Omsättningen i de tjänstebranscher som säljer till hushåll, främst hotell och restaurang, har vuxit snabbt under våren. Utvecklingen hotas dock av ökad inflation och stigande räntor vilket urholkar hushållens köpkraft.

Trots avmattningen är arbetsmarknaden fortfarande stark. Det senaste året har det skapats 157 000 nya jobb i tjänstesektorn. Den rekordstora bristen på arbetskraft bromsar dock jobbtillväxten.

– Över hälften av tjänsteföretagen har svårt att rekrytera rätt kompetens. Detta gäller i stort sett hela tjänstesektorn men störst problem har tekniska konsulter, bemanningsföretag och företag inom besöksnäringen, säger Patrick Joyce.

Under det första kvartalet ökade tjänstepriserna med 6,3 procent i årstakt. Det är den största ökningen sedan Tjänsteprisindex började mätas 2005.

– Hälften av prisökningen förklaras av att transportpriserna skjutit i höjden, orsakat av höjda el- och drivmedelspriser. Almegas prisindikator tyder på att prisökningarna kommer att fortsätta i samma takt även nästa kvartal, men det avgörs av hur energipriserna utvecklas, säger Patrick Joyce.

Om Almegas tjänsteindikator

Almegas tjänsteindikator har tagits fram av Almega sedan 2001 för att ge en indikation om vart konjunkturen i den privata tjänstesektorn är på väg på kort sikt. Indikatorn ger information för att tidigt kunna förutspå vändpunkter i konjunkturen, både inom tjänstesektorn och i hela Sveriges ekonomi, eftersom den privata tjänstesektorn svarar för lite över hälften av Sveriges totala produktion, BNP.

Hela rapporten finns bifogad pressmeddelandet.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Dokument

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum