Almega

Tjänstekonjunkturen viker alltmer

Dela

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk i november till den lägsta nivån sedan pandemiåret 2020. Nedgången var mycket väntad eftersom industrikonjunkturen blir allt svagare samtidigt som bostadsbyggandet minskar. "När stigande priser och räntor försvagar hushållens köpkraft kan inte heller hushållens konsumtion hålla uppe efterfrågan i tjänstesektorn", säger Almegas chefekonom Patrick Joyce.

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) sjönk i november till 54,3 jämfört med 56,6 i oktober. Nivån ligger under det historiska genomsnittet och är den lägsta sedan sommaren 2020.

– Nedgången var mycket väntad. Tjänstekonjunkturen har gradvis försvagats under det senaste halvåret och omfattar alla delar av tjänstesektorn. Avmattningen inom industrin minskar efterfrågan på företagstjänster samtidigt som hushållen börjar hålla hårdare i sina plånböcker, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

– Orderingången faller kraftigt och läget kommer att bli betydligt sämre innan det blir bättre. Särskilt oroande är tecknen på en kraftig inbromsning av bostadsbyggandet. Det kan få betydande konsekvenser för arkitekter och byggkonsultföretag, säger Patrick Joyce.

Arbetsmarknaden trotsar däremot trenden och är ännu stark. Sysselsättningen inom tjänstesektorn ökade i november och bristen på arbetskraft är fortfarande stor.

– Det brukar dröja ett par kvartal innan en vändning i konjunkturen märks på arbetsmarknaden. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan sysselsättningen inom tjänstesektorn vänder nedåt, säger Patrick Joyce.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum