Svenska Handbollslandslaget

Tomas Axnér fortsätter som förbundskapten

Dela
Svenska damlandslaget i handboll kommer att ledas av Tomas Axnér minst fram till sommaren 2026. Förbundskaptenen har förlängt det avtal som skulle löpa ut efter OS nästa sommar. – Jag tror mycket på den process vi har startat med en röd tråd ner i vårt ligalandslag och våra ungdomslandslag. För mig ger det stor mening att dels vara och prestera i nuet men även blicka framåt, säger han.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

2020 tog Tomas Axnér över som svensk förbundskapten efter Henrik Signell och efter elfteplatsen i EM 2020 ledde han Sverige till en historisk semifinalplats och slutgiltig fjärdeplacering i OS 2021. Det blev senare det året en femteplats i VM och samma placering blev det också när EM avgjordes i november förra året.

Hans ursprungliga kontrakt löpte över OS 2024, men redan nu står det klart att han kommer att stanna fram till sommaren 2026.

Det innebär att det kan bli ytterligare fyra mästerskap med honom vid rodret. Till VM i december i år är Sverige redan kvalificerat i egenskap av värdnation, sedan väntar förhoppningsvis OS i Frankrike 2024, EM i Österrike, Ungern och Schweiz 2024 och VM i Tyskland och Nederländerna 2025.

– Målet är förstås att vi ska kvala in till alla dessa mästerskap, men också att vi ska ta ytterligare kliv med målbilden att etablera svensk damhandboll i världstoppen. Det känns väldigt inspirerande att få möjligheten att även framöver fortsätta det arbete som vi har gjort de tre senaste åren.

– Jag är glad över att jag och förbundet tillsammans har kommit överens om en förlängning av mitt uppdrag som förbundskapten för det svenska damlandslaget fram till 2026, säger Axnér.

Landslagschefen Hanna Fogelström:

– Vi är oerhört nöjda med det arbete Tomas har gjort under de första tre åren som förbundskapten och det har funnits ett ömsesidigt intresse att förlänga kontraktet. Att säkra upp kontinuitet för såväl damlandslaget som utveckling underifrån känns väldigt bra.

– Damlandslaget har de senaste åren tagit ytterligare kliv resultatmässigt, mycket tack vare det arbete Tomas lagt ner, de krav han ställt och den uppföljning och dialog han och övriga ledare haft med spelarna även mellan landslagssamlingarna och vi ser fram emot att se honom fortsätta arbeta för att utveckla laget.

En samling återstår med damlandslaget den här säsongen och den inleds i Helsingborg på måndag. På onsdag gästar vice europamästaren Danmark Helsingborg Arena och den 11 april är det returmöte i Royal Arena i Köpenhamn. Parallellt kommer också ligalandslaget att möta Nederländernas A-landslag borta i dubbla matcher (8 och 9 april) och U19-damerna samlas i Helsingborg.

Kvalet till EM 2024, som inleds i höst, lottas den 20 april. Grupperna till VM i december, där Sverige spelar gruppspel och eventuell huvudrunda i Scandinavium, lottas i Göteborg den 6 juli.

KOMMANDE

Måndag 3 april, 15.00: Herrlandslagets förbundskapten Glenn Solberg presenterar truppen till de avslutande matcherna i EHF Euro Cup mot Tyskland (Kristianstad 27 april) och Danmark (Herning 29 april). Sänds på Facebook.com/handbollslandslaget.
Tisdag 4 april, 13.00: Pressträff med damlandslaget på Scandic Nord i Helsingborg. Intervju- och fotoönskemål skickas till daniel.vandor@handboll.rf.se senast måndag 3 april 13.00. 
Onsdag 5 april, 19.10: Landskamp mot Danmark i Helsingborg Arena. Ansökan om ackreditering sker på Handbollslandslaget.se/press senast tisdag 4 april 19.00. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. 2022 vann herrlandslaget EM-guld för första gången på 20 år. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap. I januari 2023 arrangerades herrarnas VM i Sverige, i december är det damerna som spelar VM på hemmaplan.

 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum