Skogsstyrelsen

Torkan 2018 fortsätter påverka ny skog – färre planteringar godkända

Dela
På 16 procent av den areal som avverkats i Sverige har inte skogsägaren fått upp ny skog på det sätt som lagen kräver. Det visar Skogsstyrelsens senaste inventering av föryngringar i skogen. Därmed fortsätter nedgången och siffran är den sämsta på 8 år. En trolig orsak är torkan 2018.
Nyplanterad tall. Foto: Michael Ekstrand (bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten).
Nyplanterad tall. Foto: Michael Ekstrand (bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten).

Eftersom skogsvårdslagen kräver att skogsägare får upp ny skog som klarar kraven, följer Skogsstyrelsen upp med inventeringar varje år. Det handlar bland annat om mängden nya träd och hur tätt de står.

Skogsstyrelsens uppföljningar har visat på en positiv trend i två decennier men vid förra årets inventering minskade andelen godkända föryngringar. Minskningen var fem procentenheter och den fortsätter alltså i årets statistik som bygger på treårsmedelvärden. I år minskar andelen godkända föryngringar med ytterligare två procentenheter.

Kommer fortsätta påverka

– Efter en lång period med stadiga resultat kan vi nu se ett par år med nedgång. En trolig orsak till försämringarna är torkan och värmen 2018 som hade stor påverkan på nyplanterade och unga plantor. Därför talar mycket för att vi kommande år skulle kunna se en fortsatt påverkan på resultaten, säger Magnus Martinsson som är Skogsstyrelsens inventeringsledare för återväxtuppföljningen.

Mest godkänt i Götaland

Högst andel godkänd föryngringsareal har Götaland med 87 procent godkänd areal, följt av Norra Norrland med 86 procent och Södra Norrland med 84 procent godkänd areal. Lägst godkänd andel har Svealand med 81 procent godkänd areal.

Plantering är den absolut vanligaste föryngringsmetoden i Sverige. Från att ha legat kring 60 procent under början av 2000-talet har planteringsandelen ökat till 87 procent i årets skattning. Andelen naturlig föryngring har gått i motsatt riktning och är nu nere på rekordlåga 8 procent av föryngringsarealen.

Mer om statistiken: Fortsatt minskad andel godkända föryngringar - Skogsstyrelsen

Mer information:

Magnus Martinsson, inventeringsledare, Skogsstyrelsen, 060 - 55 31 64, magnus.martinsson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl:  pressjour@skogsstyrelsen.se

Bilder

Nyplanterad tall. Foto: Michael Ekstrand (bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten).
Nyplanterad tall. Foto: Michael Ekstrand (bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten).
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye