Träd som föll i stormen ökar risk för granbarkborre
Stormen som passerade södra Sverige under söndagen bedöms inte ha orsakat några stora skador på skogen, enligt de första bedömningarna. Men de spridda träd som ändå fallit riskerar att öka angreppen av skadeinsekten granbarkborre och behöver därför tas ut ur skogen.

– Det handlar om spridda skurar av träd som fallit i hela regionen och det här riskerar förvärra den svåra situation med angrepp av granbarkborren som vi lever med i dag. Så småningom behöver skogsägaren vara på tå och inte glömma bort liggande träd som annars riskerar locka till sig granbarkborren, säger Mats Carlén, skadesamordnare för region Syd på Skogsstyrelsen.
Borren gillar liggande träd
Under måndagsmorgonen har Skogsstyrelsen sammanställt de uppgifter som finns om läget i skogen efter stormen som kulminerade på söndagskvällen och natten mot måndagen. Det finns inga signaler om att det har fallit några större mängder skog, enligt den första bedömningen, mer än enstaka vindfällen eller mindre grupper av träd. Därför kommer Skogsstyrelsen inte heller att göra någon inventering.
Mot sommaren börjar skadeinsekter att föröka sig och då är det viktigt att de träd som fallit tas ut ur skogen. Liggande träd är mycket attraktiva för granbarkborren som kan föröka sig där och de angrepp som redan är omfattande i södra Sverige riskerar förvärras om inte träden tas ut.
Stora säkerhetsrisker
När det bedöms som säkert att vistas i skogen igen efter stormen behöver skogsägaren se över var det fallit träd. Enligt de regler som finns i skogsvårdslagen för bekämpning av skadliga insekter måste virket vara ute före 1 juli i södra Sverige.
Att arbeta i stormfälld skog är mycket riskfyllt och kräver både specialkunskaper och komplett utrustning. Skogsstyrelsen rekommenderar också att aldrig arbeta ensam.
Mer information:
Mats Carlén, skadesamordnare region Syd, Skogsstyrelsen, 035-13 68 41, 070-215 71 35, mats.carlen@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Mer om hur du hanterar stormskador här: https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/skogsskador/stormskador/
Läs mer om hur du kan begränsa angreppen av granbarkborre här: www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen begär mer pengar till naturvård26.2.2021 08:32:26 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär 800 miljoner kronor extra per år för arbete med naturvårdande skötsel, områdesskydd och intrångsersättningar de kommande tre åren. Det framgår av myndighetens budgetunderlag som nu är lämnat till regeringen.
Få nya områdesskydd bildades under 20205.2.2021 08:54:25 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av områdesskydd fortsätter att ligga på en låg nivå. Arealen skog som skyddas genom naturvårdsavtal eller biotopskydd per år har minskat med närmare en tredjedel de senaste två åren.
Stora granbarkborreskador väntas i år - men sannolikt mindre än ifjol18.1.2021 08:52:40 CET | Pressmeddelande
Det kommer att bli betydande skador av granbarkborrar under 2021, men enligt en ny rapport från SLU är det troligt att skadorna blir mindre i år än under 2020. En avgörande faktor är vädret.
Miljontals granar dödades av granbarkborren 20204.12.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Skadorna av granbarkborre når nya rekordnivåer. En slutlig inventering av årets skador visar att närmare 8 miljoner kubikmeter gran har dödats av skadeinsekten.
Skogsstyrelsen korrigerar statistik om träd och träddelar som lämnats vid avverkning29.10.2020 09:37:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen korrigerar statistik som varit felaktig sedan 2008. Statistiken rör kvantiteter av träd och träddelar som lämnats som hänsyn vid föryngringsavverkning.
Naturnära jobb ger anställningar i hela landet19.10.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
340 personer på 23 platser runt om i landet får nu arbete hos Skogsstyrelsen genom regeringsuppdraget Naturnära jobb. Detta som ett led i att lindra arbetslösheten bland annat kopplat till den pågående coronapandemin.
Skogsstyrelsen begär 360 miljoner kronor av regeringen för att klara ersättningar i fjällnära skog15.10.2020 09:32:03 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär ytterligare 360 miljoner kronor i anslag av regeringen för år 2021. Pengarna behövs för att kunna betala intrångsersättning för de stora volymer nekad avverkning i fjällnära skog som bedöms bli aktuella under det kommande året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum