Transportstyrelsens har kartlagt besiktning i glesbygd
De allra flesta fordonsägare i Sverige har i dag en kortare väg till närmaste besiktningsstation än innan besiktningsmarknaden omreglerades 2010. Men de 9 600 bilägare i sju orter i norra Sverige som tidigare haft tillgång till mobila stationer får nu längre avstånd till närmaste station. Transportstyrelsen bedömer dock att företagen på besiktningsmarknaden kan komma att hitta lösningar även i glesbygd.

Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag kartlagt och analyserat besiktningsmarknadens möjligheter att besikta fordon i hela landet och särskilt i glesbygd. I dag överlämnades rapporten till regeringen.
– Antalet besiktningsstationer har ökat över tid sedan avregleringen. Det har förbättrat tillgängligheten för besiktning. Förbättringarna har även kommit bilägare i glesbygdskommuner till del, om än inte i lika hög utsträckning som för landet som helhet, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen.
I år kommer Svensk Bilprovning att upphöra med den mobila besiktningsverksamhet som bedrivits på sju orter i norra Sverige. Nedläggningen berör 9 600 bilägare som därmed får påtagligt längre till närmsta besiktningsstation.
– De mobila stationerna har funnits på respektive ort ett fåtal veckor varje år. Således handlar det om en tillgänglighetsförsämring mellan två och sex veckor per år, säger Josefin Halleberg.
2010 hade 94,6 procent av landets bilägare som mest 25 kilometer till närmsta besiktningsstation. 2019 var motsvarande siffra 97,3 procent.
I glesa landsbygdskommuner har medelavståndet minskat från 19,4 till 15,2 kilometer mellan 2010 och 2019. I mycket glesa landsbygdskommuner har medelavståndet i stort sett varit oförändrat kring 26 kilometer under samma tidsperiod.
Ur ett glesbygdsperspektiv har tillgängligheten generellt sett förbättrats mer i Götaland- och Svealandsregionerna. I glesbygdskommunerna i Norrlandsregionerna finns vissa områden med klart längre avstånd till närmsta besiktningsstation.
Transportstyrelsens bedömer att det finns förutsättningar att bedriva besiktningsverksamhet i glesbygd med lönsamhet inom ramen för nuvarande regler. Verksamheten i glesbygd kan behöva anpassas efter de förutsättningar som råder där.
– Flera besiktningsföretag har gett uttryck för att de har konkreta planer på hur man framöver kan anpassa och utvidga verksamheten i glesbygd. Det kan handla om såväl nya tekniska lösningar som organisatoriska anpassningar, säger Josefin Hallenberg.
Läs rapporten: Fordonsbesiktning i glesbygd
Nyckelord
Kontakter
Josefin Hallenbergutredare
Tel:010-495 63 31josefin.hallenberg@transportstyrelse.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar26.2.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Samtidigt har de icke laddbara bilarna blivit energieffektivare.
Pandemins effekter på transportsystemet. Vart är vi på väg?25.2.2021 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Pandemin har påverkat våra resvanor överlag. Vi reser i genomsnitt mindre, av andra anledningar och på andra sätt än vad vi gjorde för ett år sedan. I en ny rapport pekar Transportstyrelsen ut möjliga riktningar för transportmarknaden efter pandemin.
Fritidsbåtarnas utsläpp har kartlagts23.2.2021 08:01:00 CET | Pressmeddelande
177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten. Så mycket släppte svenska fritidsbåtar ut år 2019. Bensinmotorer står för ungefär 6o procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtakts utombordsmotorer står för den största andelen utsläpp av kolväten, visar en undersökning som Transportstyrelsen har låtit ta fram.
Kraftig minskning av passagerare på sjön18.2.2021 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Godstrafiken inom sjöfarten hade en relativt stabil utveckling under förra året, medan passagerartrafiken i princip stod still. Det kan leda till högre priser, osäkra arbetsvillkor och uteblivna miljösatsningar, visar en ny rapport om sjöfartsmarknadens utmaningar.
7 personer omkom i januaritrafiken på väg15.2.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Under januari 2021 omkom 7 personer och 922 personer skadades (87 svårt skadade och 985 lindrigt skadade) i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 15 februari 2021. Det är 13 färre omkomna jämfört med januari månad 2020.
Oväntat få drönarkort i hela landet10.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hittills har 8 539 drönarkort utfärdats i Sverige. Antalet drönare och drönarpiloter är betydligt fler enligt Transportstyrelsens beräkningar. Det innebär att många ännu inte gått igenom prov och erhållit kortet för att de ska kunna fortsätta flyga som tidigare. De nya reglerna som kräver drönarkort infördes för drygt en månad sedan.
Utbildare förlorar tillstånd bedriva riskutbildning9.2.2021 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Gnesta & Södertälje Halkbana AB får sitt tillstånd att bedriva riskutbildning för körkort behörighet B, del 2 återkallat. Transportstyrelsen har funnit flera allvarliga brister i utbildningen. Bland annat har elever inte fått den utbildning de har rätt till. Utbildarens agerande riskerar därmed trafiksäkerheten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum