Träbyggnadskansliet

Trästad på Grand

Dela

Trästad på Grand

Den 2 februari är det dags för Föreningen Trästads årliga upplaga av Trästad på Grand. Under en heldag diskuteras det moderna industriella träbyggandets myter, möjligheter och mervärden. Lär dig mer om hur staden bygger landet och landet bygger staden, om hur industriellt träbyggande skapar sysselsättning och exportmöjligheter, bidrar till en bostadsmarknad i balans och bygger Sverige på rätt sätt i tiden med en modern och innovativ industri.

Intresset för modernt industriellt träbyggande har ökat kraftigt de senaste åren och allt fler kommuner väljer trä. I Bålsta planeras byggandet av världens högsta trähus, i Sundbyberg byggs världens största centrumkvarter helt i trä och i Skövde uppförs Sveriges största sammanhängande bostadsområde med byggnadsstommar i modern träbyggnadsteknik. I Gällivare planeras en multiarena som blir ett av landets största träbyggnadsprojekt och i Växjö har kommunen slagit fast att hälften av alla nya bostäder som byggs ska ha stomme av trä, detta efter att kommunen redan har märkt av träbyggandets fördelar med att bygga snabbt, kostnadseffektivt och med direkt-effekt på klimatet. Detta är bara några exempel på det träbyggande som just nu tar plats och bygger Sverige.

Vårt moderna industriella träbyggande bidrar redan till att lösa våra samhällsutmaningar här och nu med bostäder, tillväxt och klimatmål. Utvecklingen går snabbt framåt och efterfrågan ökar, både i Sverige och internationellt. Svenskt industriellt träbyggande är redo att växla upp ytterligare, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten och ordförande för föreningen Trästad.

Föreningen Trästads seminarium på Grand är en del i den kunskapsdelning som föreningen har som syfte, vilket är en viktig del i det gemensamma samhällsansvaret att möta behovet av fler bostäder, ökad tillväxt och samtidigt med så litet klimatavtryck som möjligt.

Idag står byggsektorn för mer än 40 procent av världens koldioxidutsläpp. För att bygga bort bostadskrisen och samtidigt ta ansvar för våra klimatavtryck och nå våra högt ställda klimatmål måste vi välja att bygga på rätt sätt och med rätt material. Industriellt producerade flerbostadshus med trästomme står för någonting som är snabbt och kostnadseffektivt men också högkvalitativt och klimatvänligt

Ett flerbostadshus i trä står för cirka hälften av koldioxidutsläppen jämfört med ett motsvarande hus i betong. Det är bara en av många fördelar med materialval och sättet som man kan bygga med trä, säger Carl Wangel, kommunikationsansvarig på föreningen Trästad.

Om Trästad:

Föreningen Trästads syfte är att inspirera till att utveckla träbyggnation och sprida kunskap om hur detta görs på bästa möjliga sätt – tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt. På sikt är syftet att bidra till framväxten av en europeisk och global marknad för svensk industriell träbyggnadsteknik, men inte minst bidra till att skapa förutsättningar för ett ökat träbyggande i Sveriges kommuner. Föreningen Trästad leds av landshövdingen i Västerbotten, Magdalena Andersson, och en styrelse med kansli.

Kontakter

Bilder

Om

Träbyggnadskansliet
Träbyggnadskansliet
Storgatan 19 (vån 3)
114 51 Stockholm

https://trabyggnadskansliet.se
Sveriges Träbyggnadskansli verkar för ökat träbyggande och tillväxt av den industriella träbyggsektorn i Sverige. Kansliets verksamhet sker inom ramen för samarbetet mellan Svenskt Trä (del av Skogsindustrierna) och Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Följ Träbyggnadskansliet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Träbyggnadskansliet

Stor delegation från USA besöker Sverige för att studera hållbart byggande i trä22.6.2023 08:20:11 CEST | Pressmeddelande

Den 25–30 juni kommer en delegation från USA tillsammans med kollegor från Storbritannien, Irland och Japan, till Sverige för att studera hållbart industriellt träbyggande. Representanter från det amerikanska bostads- och stadsutvecklingsdepartement med flera kommer besöka kända träbyggnadsprojekt såsom Sara Kulturhus i Skellefteå, Tallen i Piteå och Trikåfabriken i Stockholm, men också ha möten med politiker, myndighets- och näringslivsföreträdare.

Träbyggandet visar vägen – Har kortat byggtiden med 3 månader och höjt produktiviteten med 30 procent!8.12.2021 16:53:29 CET | Pressmeddelande

Den industriella träbyggnadssektorn har höjt produktiviteten med 30 % och kortat byggtiden med 3,3 månader. De resultaten visar en ny studie av den industriella träbyggsektorn gjord av Luleå Tekniska Universitet (LTU). Studien presenterades av professor Lars Stehn på ett seminarium i riksdagen under torsdagen. Den traditionella byggindustrin har under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu finns studien "Produktivitetsmått för Industriellt träbyggande" tillgänglig.

Är industriellt byggande lösningen på byggindustrins produktivitetsutmaning? Nu tar träbyggnadsindustrin reda på svaret.14.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Medan de flesta industrigrenar ständigt förbättrar sin produktivitet och ofta förmår att sänka sina kostnader och priser över tid, tycks byggindustrin stå och stampa. Ett flertal studier från olika länder pekar entydigt på att den traditionella byggindustrin under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu startar Luleå tekniska universitet (LTU) ett projekt som ska ta reda på branschens prestanda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye