Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, söndagen den 23 september 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                                                                Oscar Nord
Förening:                                                          AIK
Adress:                                                              Gårdsvägen 4, 16970 SOLNA
Matchdatum:                                                     2018-09-21
Mellan:                                                              AIK - BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare                           Thomas Fröberg, Sportchef BIK Karlskoga
Avstängningsperiod    2018-09-23 - 2018-10-03, 5 match(er)
Böter                                                                  6 612:- betalas senast 2018-10-23 

BESLUT
Efter match mellan AIK och BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, den 21 september 2018 åläggs Oscar Nord, AIK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 23 september 2018 t.o.m. den 3 oktober 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 6 612 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
    Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan från Thomas Fröberg, Sportchef BIK Karlskoga, ett yttrande från Oscar Nord och en filmsekvens från händelsen. Huvuddomaren David Bergman har inkommit med yttrande.
Anmälan: Jag vill anmäla denna tackling på vår Linus Rotbacken. Matchen är AIK BIK Karlskoga i gårdagens match. 6.14 i tredje perioden har Linus pucken i hörnet när Oscar Nord kommer i hög fart och sätter in en tackling mot huvudet. Linus får en hjärnskakning med en natt på sjukhus och minnesförluster som följd. Vill att ni granskar denna.
Oscar Nord har uppgett i huvudsak följande. Jag har pucken i offensiv zon och passar den mot hörnet till min medspelare. Det blir en kampsituation och pucken hamnar hos deras back i hörnet. Jag ser att han får tag i pucken och är på väg i riktning mot sitt mål. Jag tar två skär mot honom och ställer sedan skridskorna för att inte komma in med hög fart. Han tittar över axeln och ser att jag är på väg mot honom. Han vänder sig hastigt åt andra hållet och böjer ner sin överkropp så att huvudet hamnar lågt. När han gör det så är jag redan på väg att tackla honom och det är en omöjlig situation för mig. Min uppfattning är att han är fullt medveten och tydligt ser mig komma mot honom för att vinna pucken. Trots detta förbereder han sig inte och försöker i stället krypa ihop och undvika mig och tacklingen tar olyckligt. Jag har absolut inget ont uppsåt med tacklingen. Att han plötsligt ändrar kroppshållningen är inget jag kunnat förutse. Även domarna ansåg att det inte var värt en anmälan utan jag fick det mindre straffet 2 + 10 minuter.
David Bergman har uppgett följande. Efter granskning av händelsen i efterhand inser jag att förseelsen är grövre än vad jag uppfattade och beslutade om på isen. Jag är dock av åsikten att förseelsen är vårdslös, men inte våldsam eller hade för avsikt att skada, samt att Rotbacken inte tar sitt ansvar som tacklingsmottagare då han, så vitt jag kan se enligt bilderna är medveten om att han kommer att bli ansatt, och sätter sig själv i en dålig situation att försvara sig mot en tackling då han vänder ryggen till och blir låg. Utgången är såklart olycklig. Hade jag fått ta ett nytt beslut idag hade jag stannat på 5+GM.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Av filmsekvensen framgår att Oscar Nord med relativt hög fart kommer in i situationen i avsikt att tackla motspelaren Linus Rotbacken. Tacklingen driver Linus Rotbackens huvud in i publikskyddet och utgör per definition en checking to the head. Nämnden finner det utrett att Oscar Nord gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 5 matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen genomförs med en uppåtgående rörelse.
  • Oscar Nord hinner uppfatta motspelarens riktningsförändring och något särskilt ansvar kan därför inte åläggas motspelaren.
  • Tacklingen är med hänsyn till den föregående punkten vårdslös och respektlös.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

 På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                                                                Johan Olofsson
Förening:                                                          IF Malmö Redhawks
Adress:                                                              Hyllie Stationstorg 2, 21532 MALMÖ
Matchdatum:                                                     2018-09-22
Mellan:                                                              IF Malmö Redhawks - Färjestad BK, SHL
Domare/Anmälare                           Christer Lärking
Avstängningsperiod    2018-09-23 - 2018-09-29, 2 match(er) 

BESLUT
Efter match mellan IF Malmö Redhawks och Färjestads BK, SHL, den 22 september 2018 åläggs Johan Olofsson, IF Malmö Redhawks, följande straff för skallning (head-butting):
Avstängning fr.o.m. den 23 september 2018 t.o.m. den 29 september 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara två matcher 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, ett yttrande från Johan Olofsson samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När matchklockan står på 14.08 i första perioden så blir det gruff nere i zonen. Gruffet är mellan Malmöspelaren nr 8 Olofsson och Färjestadspelaren nr 28 Zetterlund. Spelarna håller i varandra och knuffas lite. Då gör Olofsson en skallningsrörelse som träffar på Färjestadspelarens visir.
Johan Olofsson har, genom sportchefen Patrik Sylvegård uppgett följande. Jag och Fabian drar i varandra och Fabians huvud slår in i mitt sedan sänker jag mitt huvud och mitt huvud slår in i Fabians inte med någon större kraft visir mot visir.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Johan Olofsson gjort sig skyldig till head-butting. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Det är fråga om en medveten skallningsrörelse som träffar motspelaren visir
  • Head-butting innehåller inte något moment som påminner om tillåtet spel.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 7 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 48 

På disciplinnämndens vägna

Johan Nordin

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                                              Ville Kolppanen
Förening:                                        Rögle BK
Adress:                                            Ishallsvägen, 26254 ÄNGELHOLM
Matchdatum:                                   2018-09-22
Mellan:                                            Rögle BK - Brynäs IF, SHL
Domare/Anmälare        Christer Lärking
Böter                                               5 000:- betalas senast 2018-10-23 

BESLUT
Efter match mellan Rögle BK och Brynäs IF, SHL, den 22 september 2018 åläggs Ville Kolppanen, Rögle BK, följande straff för diving.
Böter 5 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda ny bestraffning. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, Ville Kolppanen har beretts tillfälle att yttra sig men inte avhörts inom föreskriven tid, samt en filmsekvens av händelsen.
Anmälan: I början av tredje perioden när det gått 18 sekunder så går Rögles målvakt nr 31 Kolppanen ut bakom mål och stoppar en puck. Han backar sedan in mot sitt mål och då kommer Brynässpelaren nr 90 Boqvist och träffar Kolppanen lite lätt på baksidan av högra skridskon. Kolppanen ramlar baklänges. Det som händer är att Kolppanen drar undan sitt vänstra ben så att han faller och på det sättet lurar han domaren att ta en utvisning
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom uppgifter i anmälan och filmsekvensen finner nämnden det utrett att Ville Kolpppanen gjort sig skyldig till diving som påstås i anmälan. Nämnden anser att den är av sådan art att den bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 14 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 65. 

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Johan NordinVice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 181 26 30

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum