Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, fredagen den 11 januari 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Emil Bejmo
Förening:                       Södertälje SK
Adress:                          Box 26, 15121 SÖDERTÄLJE
Matchdatum:                 2019-01-09
Mellan:                           Södertälje SK - IK Oskarshamn, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare        André Hiljanen
Avstängningsperiod    2019-01-10 - 2019-01-30 - 6 match(er)
Böter                             16 388:- betalas senast 2019-02-10,

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Södertälje SK och IK Oskarshamn, HockeyAllsvenskan, 2019-01-09, åläggs Emil Bejmo, Södertälje SK, följande straff för checking from behind:

 1. Avstängning fr.o.m. den 10 januari 2019 t.o.m. den 30 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 16 388 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
  Avstängningen bedöms motsvara 6 matcher, inklusive den som följer automatisk vid match penalty.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Emil Bejmo samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: En puck går i rundeln upp mot blålinjen i Södertäljes försvarszon. # 9 Kivilahti i IKO är först på pucken jagad av #23 Bejmo i SSK. Precis när #9 spelar pucken kommer klubban i ryggslutet av Bejmo när #9 är i en utsatt position, någon meter från sargen. Han tappar balansen och åker illa in i sargen.
Emil Bejmo: Jag kommer in fel i situationen och ger en olycklig smäll i ryggen. Men det finns inget uppsåt att skada utan det är i slutet av matchen, jag vill få ut pucken och det blir helt fel.
Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen och Emil Bejmos yttrande. Det är alltså utrett att händelsen gått till så som där beskrivs. Emil Bejmo har alltså gjort sig skyldig till checking from behind. Tacklingen är våldsam och obehärskad och ska leda till avstängning. Avstängningens längd bedöms motsvara sex matcher inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Tacklingen utdelas med hög kraft/fart är våldsam och obehärskad.
 • Den tacklade spelaren befinner sig i en mycket utsatt position nära sargen.
 • Tacklingen medför mycket hög skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 43.

 På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Emil Sylvegård
Förening:                      IF Malmö Redhawks
Adress:                         Hyllie Stationstorg 2, 21532 MALMÖ
Matchdatum:                2019-01-10
Mellan:                          Rögle BK - IF Malmö Redhawks, SHL
Domare/Anmälare        Situationsrummet
Avstängningsperiod    2019-01-11 - 2019-01-22 - 3 match(er)
Böter                             10 000:- betalas senast 2019-02-10,

BESLUT
Efter match mellan Rögle BK och IF Malmö Redhawks, SHL, 10 januari 2019 åläggs Emil Sylvegård, IF Malmö Redhawks, följande straff för huvudtackling:

 1. Avstängning fr.o.m. den 11 januari 2019 t.o.m. 22 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 10 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
  Avstängningen bedöms motsvara tre matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Emil Sylvegård samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 13.10 kvar av period 3 så försöker Röglespelaren nr 90 Brithén fånga upp en lös puck utmed sargen men får inte riktigt tag pucken. Malmö spelaren nr 51 Sylvegård kommer med fart från sidan och har en liten uppåtgående rörelse i tacklingen som träffar huvudet först sedan bröstet på Brithén. Alternativ bestraffning är Boarding.
Emil Sylvegård har uppgett följande. Jag ser att Röglespelaren hämtar pucken vid sargen och jag kommer i ett läge där jag kan tackla för att vinna pucken. Jag har klubban i en hand, skridskorna på isen och håller ner allt inkl FARTEN håller rörelsen horisontell för att sätta en ren tackling. Jag håller igen med kraften pga. att jag uppfattar att han inte riktigt är redo på smällen, respekterar att han är i ett utsatt läge. Jag lyckas med det och sätter tacklingen i bröstet på Röglespelaren som tappar luften av smällen vilket han själv bekräftat i media efter matchen.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Emil Sylvegård gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Emil Sylvegård bestraffades av nämnden i mars 2018 (ärendenr D-SIF-005422) och det rör sig alltså nu om återfall. Återfallets betydelse för avstängningens längd är dock av mindre betydelse i detta fall. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 1. Tacklingen sker nära sarg på en motspelare där första kontakten sker direkt mot huvudet.
 2. Skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Niclas Andersén
Förening:                      Brynäs IF
Adress:                         Gavlehovsvägen 13, 80633 GÄVLE
Matchdatum:                2019-01-10
Mellan:                          Brynäs IF - Frölunda HC, SHL
Domare/Anmälare        Situationsrummet
Avstängningsperiod    2019-01-11 - 2019-01-26 - 5 match(er)
Böter                             23 000:- betalas senast 2019-02-10,

BESLUT
Efter match mellan Brynäs IF och Frölunda HC, SHL, den 10 januari 2019 åläggs Niclas Andersén, Brynäs IF, följande straff för huvudtackling:

 1. Avstängning fr.o.m. den 11 januari 2019 t.o.m. 26 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 23 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
  Avstängningen bedöms motsvara fem matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan ett yttrande från Niclas Andersén samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår drygt 50 sekunder av övertiden så spelar Frölundaspelaren nr 7 Westerholm ut pucken till en medspelare och åker själv mot mål. Medspelaren passar pucken tillbaka mot Westerholm som missar pucken. Långt efter att pucken har passerat Westerholm så kommer Brynässpelaren nr 9 Andersén och tacklar Westerholm. En tackling som är sen, ej puckförare, från blinde side och första kontakten är i huvudet. Andersén har möjligheten att inte tackla och åka efter pucken som Westerholm vill göra då han blir tacklad. Alternativ bestraffning är Interference.
Niclas Andersén har uppgett följande. Vi tycker inte det är en tackling från blindside. Vi tycker Patrik Westerholm borde veta att när man går mot en puck mot mål, så måste man vara förberedd att en back kommer in i en kamp situation.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Niclas Andersén gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 1. Det är en fråga om en tackling från ”blind side” och även om det i situationen kan finnas en förväntan om fysisk kontakt är tacklingen sen och sker direkt i huvudet på en icke puckförande spelare.
 2. Tacklingen är respektlös.
 3. Hög skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockeyns stämma avslutad: Anders Larsson omvald som ordförande och direkt upp- och nedflyttning till SHL och Hockeyallsvenskan införs15.6.2019 10:28:44 CESTPressmeddelande

Idag lördag den 15 juni avslutades Svenska Ishockeyförbundets Förbundsmöte i Stockholm. Anders Larsson omvaldes till ordförande och förbundsmötet beslutade att från säsongen 2020/21 införa direkt upp- och nedflyttning av ett (1) lag mellan serierna på förbundsnivå inom herrishockeyn. I övrigt beslutade Förbundsmötet att förstärka det regionala stödet till ishockeyföreningarna i hela landet genom regionala s.k. sportkontor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum