Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, söndagen den 13 januari 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Albin Grewe
Förening:                       Djurgårdens IF
Adress:                          Box 2, 12125 STOCKHOLM-GLOBEN
Matchdatum:                 2019-01-12
Mellan:                           Djurgårdens IF - Linköping HC, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-01-13 - 2019-01-22 (3 matcher)

BESLUT
Efter match mellan Djurgårdens IF och Linköping HC, SHL, 12 januari 2019 åläggs Albin Grewe, Djurgårdens IF, följande straff för huvudtackling (checking to the head):
Avstängning fr.o.m. den 13 januari 2019 t.o.m. 22 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara tre matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Albin Grewe samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 3 minuter in i matchen så har Linköpingspelaren nr 32 Bengtsson pucken i egen zon. Djurgårdsspelaren nr 44 Grewe kommer åkande från mittlinjen med hög fart rakt framifrån på Bengtsson som petar iväg pucken. Grewe hoppar in tacklingen som träffar Bengtsson i huvudet. Grewe har armen intill kroppen när överarmen/axeln träffar huvudet på Bengtsson.
Albin Grewe har uppgett följande: Anmälan beskriver situationen korrekt.
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Albin Grewe gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Böter ska inte utgå. Hänsyn har härvid tagits till Albin Grewes ålder. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  1. Tacklingen sker ”nord-syd” i hög fart
  2. Tacklingen sker med en uppåtgående rörelse, där skridskorna lättar från isen,

14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Henrik Hetta
Förening:                       IF Malmö Redhawks
Adress:                           Hyllie Stationstorg 2, 21532 MALMÖ
Matchdatum:                  2019-01-12
Mellan:                            Färjestad BK - IF Malmö Redhawks, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-01-13 - 2019-01-24 - 3 match(er)
Böter                              10 000:- betalas senast 2019-02-13

BESLUT
Efter match mellan Färjestad BK och IF Malmö Redhawks, SHL, den 12 januari 2019 åläggs Henrik Hetta, IF Malmö Redhawks, följande straff för charging:
1. Avstängning fr.o.m. den 13 januari 2019 t.o.m. den 24 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
2. Böter om 10 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara tre matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Henrik Hetta samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Drygt 13 minuter kvar av period 3 så tävlar en Malmöspelare och Färjestadspelaren nr 81 Lennström om en lös puck nere vid kortsargen. Lennström hinner först och tar pucken och åker bakom målet med Malmöspelaren efter sig. Malmöspelaren nr 20 Hetta kommer glidande från andra sidan av målburen utom synhåll för Lennström och tacklar Lennström som inte kan försvara sig.
Henrik Hetta har uppgett följande. Jag ser att Lennström ska ta pucken bakom mål. Min första bedömning är att jag vill sätta stopp i spelet och att han kommer att se mig komma. När vi närmar oss varandra så upptäcker jag att Lennström har full fokus på pucken och är ovetande att jag kommer. I det skedet gör jag det jag kan för att undvika att träffa honom med full kraft, jag slutar att ta skär långt innan vi kolliderar, jag bromsar in och försöker sänka min grundställning för att inte träffa honom i en uppåtgående rörelse. När vi kolliderar så har jag vänt ryggen mot sargen och träffar med min skuldra mot Lennströms axel och bröstkorg. Situationer som den här uppstår väldigt snabbt och jag gör det jag kan för att undvika en allt för allvarlig kollision. Med tanke på den korta tid jag har att reagera när jag upptäcker att Lennström är ovetande om att jag kommer så lyckas jag genom att få ner farten undvika att träffa honom på ett sådant sätt att skada uppstår och han kan fullfölja matchen.
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Henrik Hetta gjort sig skyldig till en charging. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:
1. Henrik Hetta genomför tacklingen som tredje man i situationen
2. Motspelaren är försvarslös och stor risk för skada föreligger
3. Farten begränsas i tacklingsögonblicket

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 42. 

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin


BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Michael Lindqvist
Förening:                        Färjestad BK
Adress:                           Box 318, 65108 KARLSTAD
Matchdatum:                  2019-01-12
Mellan:                            Färjestad BK - IF Malmö Redhawks, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-01-13 - 2019-01-19 - 2 match(er)
Böter                              10 625:- betalas senast 2019-02-13

BESLUT
Efter match mellan Färjestad BK och IF Malmö Redhawks, SHL, den 12 januari 2019 åläggs Michael Lindqvist, Färjestad BK, följande straff för slashing:
1. Avstängning fr.o.m. den 13 januari 2019 t.o.m. 19 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
2. Böter om 10 625 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara två matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Michael Lindqvist samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår ca 20 sekunder av period 2 så kommer Färjestadspelaren nr 34 Lindqvist åkande med pucken in i anfallszon och där bryter Malmöspelaren nr 6 Warg anfallet. När pucken inte är nåbar för Lindqvist så slår han upp klubban kraftfullt mellan benen på Warg. Slaget åsamkar smärta för Warg.'
Michael Lindqvist har uppgett följande. Vill ge min syn på situationen. Warg bryter pucken och jag känner att pucken är mellan mina ben, jag agerar rent instinktivt och vill lyfta hans klubba precis som man alltid gör i sådana situationer för att han inte ska kunna få mer träff på pucken. Jag är medveten att klubban kommer upp i skrevet på Warg men det är en extrem olyckshändelse och absolut inte medvetet vilket man ser tydligt på bilderna. Att det var kraftfullt stämmer inte alls heller utan det var väldigt lite kraft inblandat.
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Michael Lindqvist gjort sig skyldig till en slashing. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:
1. Det är fråga om ett medvetet klubbslag mot motspelarens skrev
2. Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61. 

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Johan NordinVice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 181 26 30

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum