Trikiner påvisade hos björn och vildsvin
Trikiner hos björn har inte påvisats sedan 2016. Inom loppet av en och en halv vecka har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hittat trikiner hos både björn och vildsvin. Det var det andra fyndet i år av trikiner hos vildsvin.

Björnen som var skjuten i Strömsunds kommun i Jämtland var en ung hona. Köttet innehöll cirka 37 trikinlarver per gram kött. Trikiner har inte tidigare påvisats hos björn i detta område. Vildsvinet med trikiner var en gylta på 65 kg som hade skjutits i Tranemo kommun i Västra Götaland. Provet innehöll många larver, 92 per gram kött. Tidigare i år har ytterligare ett vildsvin i Sverige varit positivt på trikintest.
– Detta visar hur viktigt det är att trikintesta kött från vildsvin och björn även om vi inte hittar så många positiva fall per år, säger Eva Osterman Lind, veterinär på SVA:s parasitlaboratorium.
Trikinlarver från både björnen och vildsvinet är nu på väg till Europeiska referenslaboratoriet för parasiter i Rom för artbestämning. Vildsvin kan ha flera olika arter av trikiner. I Sverige har vi påvisat fyra arter, varav Trichinella nativa är den enda art som hittats hos björn. Det som är speciellt med Trichinella nativa är att larverna kan överleva i flera år i minusgrader.
– I detta fall var mängden larver ganska stor hos vildsvinet och om man hade ätit av köttet utan att hetta upp det hade man sannolikt blivit rejält dålig. Nu när trikinanalyser av vildsvinskött är subventionerade för privatpersoner finns det ingen anledning att inte skicka in prover. Testa alltid köttet innan du äter det! Trikinlarverna dör inte förrän vid upphettning till minst 68 grader, säger Eva Osterman Lind.
Nyckelord
Kontakter
Eva Osterman LindLaboratorieveterinär
Tel:018-67 40 37eva.osterman-lind@sva.seBilder


Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Newcastlesjuka hos värphöns i Blekinge län30.1.2023 14:01:04 CET | Pressmeddelande
Fågelsjukdomen newcastlesjuka har konstaterats på en gård med cirka 5 000 värphöns i Ronnebytrakten, Blekinge län. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor.
Säsongens första fall av fågelinfluensa hos tamfågel27.1.2023 11:47:28 CET | Pressmeddelande
Under torsdagen bekräftades säsongens första fall av fågelinfluensa hos tamfågel. Det är en hobbyhönshållning i Skaraborg som drabbats. Jordbruksverket och SVA går nu gemensamt ut och uppmanar djurägare att vara uppmärksamma och fortsätta vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda sina fjäderfän.
Första fallet av fågelinfluensa bekräftad hos tumlare31.8.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har bekräftat det första fyndet av fågelinfluensavirus hos en tumlare. Analysen visar att tumlaren dog till följd av samma virus som legat bakom sommarens omfattande fågelinfluensautbrott bland vilda fåglar.
Friska djur och säkra livsmedel i fokus – delta på Smittskyddskonferensen25.8.2022 15:34:59 CEST | Pressmeddelande
Vilket hot utgör smittsamma djursjukdomar för vår livsmedelsproduktion? Vad kan framtiden innebära i form av nya risker? Hur skyddar vi bäst djurs och människors hälsa, samtidigt som vi säkrar tillgången på mat? Det är frågor som tas upp på Smittskyddskonferensen den 12 oktober.
Fortsatt fågelinfluensa och omfattande dödlighet bland vilda fåglar25.7.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under juli har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fått in en stor mängd rapporter om sjuka och döda vilda fåglar. I flera fall har fågelinfluensa konstaterats, en sjukdom som i normala fall inte sprids under sommaren. Områden längs västkusten och på Gotland är särskilt drabbade av ökad och omfattande dödlighet bland vilda fåglar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum