Retriever

Trump och Clinton i mediernas rampljus

Dela

Sedan årets början har svenska medier skrivit nära 66 000 artiklar om Donald Trump och 48 500 artiklar om Hillary Clinton. I jämförelse med valet 2012 har bevakningen av presidentkandidaterna mer än fördubblats.

- Den stora uppmärksamheten kring presidentvalet i landet i väst ökar för varje år och svensk media storsatsar i år med många egna reportrar på plats. Det gör att de svenska journalisterna inte enbart behöver förlita sig på den amerikanska bevakningen. De kan göra egna vinklar och intervjuer med bland annat kampanjledare och de röstberättigade, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

Intresset för Clinton och Trump har ökat markant sedan i somras. Från juli har Donald Trump varit mer omskriven i svensk media än vår egen statsminister Stefan Löfven. Bara i oktober skrivs nära 25 000 artiklar om Trump och Clinton vilket kan jämföras med drygt 8 000 om statsministern.

- Ju närmare valet vi kommer, desto större fokus riktas mot kandidaterna och stormarna kring dem. Det är såklart tacksamt för media att Trump skriver uppseendeväckande tweets eller blir anklagad för sexuella övergrepp, och att FBI utreder Clinton för säkerhetsbrister i sin mejlhantering. Valkampanjerna skapar en personfixerad dramaturgi, långt från de politiska sakfrågorna, och närmare fiktion än verklighet. Vår erfarenhet är att personfrågor väcker mer engagemang och intresse hos allmänheten vilket såklart triggar medierapporteringen, fortsätter Ioanna Lokebratt.   

Under samma period 2012 skrevs nära 39 000 artiklar om Barack Obama och drygt 21 000 artiklar om Mitt Romney.

Om undersökningen
Medieanalysföretaget Retriever har undersökt hur många artiklar som har skrivits om presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. Underlaget i undersökningen baseras på antal artiklar i samtlig svensk redaktionell media, både print och webb, samt etermedias nyhetssändningar under perioden 1 januari 2016 till 31 oktober.

Sammanlagt har 65 776 artiklar skrivits om Donald Trump och 48 567 artiklar om Hillary Clinton.

Nyckelord

Kontakter

Om

Retriever
Retriever
Birger Jarlsgatan 6B
114 34 Stockholm

08-546 121 00http://www.retriever.se

Om Retriever
Vi är Nordens ledande leverantör av mediebevakning, verktyg för redaktionell research, medieanalys och företagsinformation. Vi ger dig snabb tillgång till all relevant information från tidningar, magasin, radio, tv, web och sociala medier. Retriever ägs av TT och Norska NTB.

Följ Retriever

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Retriever

Partierna nästan knäpptysta efter valet29.9.2018 12:02Pressmeddelande

Den senaste månaden har riksdagsvalet och politiska utspel dominerat den svenska medierapporteringen. Sedan den 23 augusti i år har nära 84 000 artiklar publicerats om valet och riksdagspartierna. Två veckor efter valet har det mediala intresset till och med ökat något, jämfört med två veckor före valet. Men efter valnatten har det varit tyst från partiernas håll. I deras sociala kanaler har den egna aktiviteten sjunkit med över 90 procent.

Ny utvecklingschef på Retriever2.2.2018 13:41Pressmeddelande

Retriever har utsett Claes Lyth Walsø till utvecklingschef/CIO på Retriever Group. Han kommer ansvara för koncernens utvecklingsenhet, som består av flera avdelningar inom drift och utveckling. Walsø kommer även att utveckla Retrievers nuvarande lösningar och applikationer samt förbättra företagets innovationsprocesser. - Jag är väldigt glad över att få nya utmaningar i ett så spännande företag. Med den mängden data och insikter som Retriever besitter tror jag på många bra möjligheter framöver. Jag ser fram emot att vidareutveckla och skapa nya tjänster för våra kunder, säger Claes Lyth Walsø. Walsø kommer senast från Telenor Norge där han hade tjänsten som Head of CLM Data & Capabilities, och där han även haft andra tjänster i samma koncern. Han har två magisterexamina – en i kommunikationsteknik och en i ledarskap, och blev i fjol korad till en av årets ledarskapstalanger av E24. - Vi är väldigt nöjda med att Claes har valt att tacka ja till denna tjänst hos oss. Det är en nyckelposi

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum