Svensk Dagligvaruhandel

Tuff start på det nya året för dagligvaruhandeln

Dela
Den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till omkring -10 procent i januari.

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 9,5 procent under januari 2023, jämfört med samma månad 2022. Men ökningen kunde inte kompensera för den ännu högre prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker som under januari steg till 19,6 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex.

Januari, årets fattigaste månad, blev ännu fattigare i år och det syns också i dagligvaruhandelns försäljning. Den prisjusterade försäljningsutvecklingen är fortsatt negativ, vilket betyder att volymerna drastiskt fortsätter minska och att konsumenter handlar billigare eller färre varor även under början av 2023, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i januari till 11,5 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln minskade under månaden med 18,5 procent. Hemleverans minskade med 6,9 procent och upphämtning i butik med 30,2 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i januari till 4,9 procent.

Försäljningen i butik växte med 11,5 procent i januari och stod för hela tillväxten i dagligvaruhandeln. Större del av konsumtionen fortsätter att skifta till fysisk handel, samtidigt är e-handelsandelen fortsatt stabil kring 5 procent, avslutar Karin Brynell.

Kalendereffekten för januari beräknas till 0,5 procent. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 9,1 procent under januari månad. Justerat för både prisökning och kalenderkorrigering estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till -10,5 procent.

Dagligvaruindex för februari publiceras 16 mars.

För ytterligare frågor kontakta;

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel, 0709-75 80 85
Cecilia Anneling, kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel, 0708-40 52 63

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svensk Dagligvaruhandel
Svensk Dagligvaruhandel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

https://www.svenskdagligvaruhandel.se/

Dagligvaruindex är en månatlig rapport från Svensk Dagligvaruhandel som redovisar en stor del av den renodlade dagligvaruhandelns försäljningsutveckling i fysisk butik och på nätet. Rapporten tas fram i samarbete med HUI Research som ansvarar för statistikinsamling och kvalitetssäkring av data.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Fortsatt pressat läge för dagligvaruhandeln under februari16.3.2023 06:15:00 CET | Pressmeddelande

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 9,1 procent under februari 2023, jämfört med samma månad 2022, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Ökningen väger inte upp för den ännu högre prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker som i februari uppgick till 21,0 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till -11,9 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum