SkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Tveksam effekt av granbarkborrefällor

Dela

Fällor som används för att locka till sig och fånga granbarkborrar har tveksam effekt när det gäller att minska angreppen av granbarkborre i närbelägen skog. Det visar en ny rapport från Skogforsk där man undersökt två olika typer av feromonfällor.

Granbarkborrefälla preparerad med insekticid. Foto: Martina Tedenborg
Granbarkborrefälla preparerad med insekticid. Foto: Martina Tedenborg

Granbarkborren utgör ett av de största hoten mot våra granskogar i södra och mellersta delarna av Sverige. Fällor som lockar till sig granbarkborrar används för svärmningsövervakning och som ett komplement till annan bekämpning, men kunskapen om fällornas bekämpningseffekt har länge varit bristfällig. Nu har ett forskningsprojekt studerat effekten av två olika typer av fällor.

– Sammantaget visar inte studien på någon tydlig effekt av fällorna. Angreppen och skadorna på träden blev lika stora i de områden som haft fällor som i våra kontrollområden som inte haft fällor, säger projektledaren Per-Erik Larsson, Södra skogsägarna.

Resultatet från studien har betydelse för skogsbruket, myndigheter och enskilda skogsägare som brukar använda, eller funderar på att använda fällor som en del av bekämpningen. Skogsstyrelsen kommer nu tillsammans med de andra aktörerna inom samverkansprojektet Stoppa borrarna att se över råd och rekommendationer gällande granbarkborrefällor.

– Det här är en viktigt studie där resultatet inte visar på någon tydlig effekt av fällor. Den viktigaste metoden för att bekämpa granbarkborrarna och rädda virkesvärdet i produktionsskogen är därmed fortsatt att söka upp, avverka och forsla bort angripna träd under sommarhalvåret, säger Anna Stridsman, skogsvårdschef på Sveaskog.

Fällorna fångar lika mycket
De två fällor som undersökts laddas båda med ett doftämne, feromon, som lockar till sig granbarkborrarna. Den ena fällan fångar insekterna i en burk som måste tömmas med jämna mellanrum, medan den andra är preparerad med en insekticid som dödar granbarkborrarna.

– Vi kunde inte se någon skillnad i effekt mellan de olika fällorna. Granbarkborrarna lockas till fällorna av feromonet och fällorna verkar ha likvärdig fångsteffekt, säger Jan-Olov Weslien, forskare vid Skogforsk.

Ytterligare en del i projektet har varit att studera fångsten av andra insekter än granbarkborre i fällorna. Resultaten från denna del kommer presenteras i en rapport senare i år.

Studien har finansierats av Skogsstyrelsen, Holmen, Mellanskog, Skogssällskapet, Sveaskog, Sydved och Södra Skogsägarna.

Läs rapporten på Skogforsks webbplats

Läs mer om granbarkborre på Skogsstyrelsens webbplats

Mer information:

Jan-Olov Weslien, seniorforskare, Skogforsk, 070-698 59 29,
jan-olov.weslien@skogforsk.se

Per-Erik Larsson, projektledare och biolog, Södra Skogsägarna, 070 620 75 49,
per-erik.larsson@sodra.com

Anna Stridsman, skogsvårdschef Sveaskog, 010-544 97 09, anna.stridsman@sveaskog.se

Kerstin Ström, projektledare Stoppa borrarna, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 12, 
kerstin.strom@skogsstyrelsen.se

Pressjour, Skogsstyrelsen, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se

Nyckelord

Bilder

Granbarkborrefälla preparerad med insekticid. Foto: Martina Tedenborg
Granbarkborrefälla preparerad med insekticid. Foto: Martina Tedenborg
Ladda ned bild
Fällor som lockar till sig och fångar granbarkborrarna. Foto: Anna Cederholm.
Fällor som lockar till sig och fångar granbarkborrarna. Foto: Anna Cederholm.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum