Tveksam effekt av granbarkborrefällor
Fällor som används för att locka till sig och fånga granbarkborrar har tveksam effekt när det gäller att minska angreppen av granbarkborre i närbelägen skog. Det visar en ny rapport från Skogforsk där man undersökt två olika typer av feromonfällor.
Granbarkborren utgör ett av de största hoten mot våra granskogar i södra och mellersta delarna av Sverige. Fällor som lockar till sig granbarkborrar används för svärmningsövervakning och som ett komplement till annan bekämpning, men kunskapen om fällornas bekämpningseffekt har länge varit bristfällig. Nu har ett forskningsprojekt studerat effekten av två olika typer av fällor.
– Sammantaget visar inte studien på någon tydlig effekt av fällorna. Angreppen och skadorna på träden blev lika stora i de områden som haft fällor som i våra kontrollområden som inte haft fällor, säger projektledaren Per-Erik Larsson, Södra skogsägarna.
Resultatet från studien har betydelse för skogsbruket, myndigheter och enskilda skogsägare som brukar använda, eller funderar på att använda fällor som en del av bekämpningen. Skogsstyrelsen kommer nu tillsammans med de andra aktörerna inom samverkansprojektet Stoppa borrarna att se över råd och rekommendationer gällande granbarkborrefällor.
– Det här är en viktigt studie där resultatet inte visar på någon tydlig effekt av fällor. Den viktigaste metoden för att bekämpa granbarkborrarna och rädda virkesvärdet i produktionsskogen är därmed fortsatt att söka upp, avverka och forsla bort angripna träd under sommarhalvåret, säger Anna Stridsman, skogsvårdschef på Sveaskog.
Fällorna fångar lika mycket
De två fällor som undersökts laddas båda med ett doftämne, feromon, som lockar till sig granbarkborrarna. Den ena fällan fångar insekterna i en burk som måste tömmas med jämna mellanrum, medan den andra är preparerad med en insekticid som dödar granbarkborrarna.
– Vi kunde inte se någon skillnad i effekt mellan de olika fällorna. Granbarkborrarna lockas till fällorna av feromonet och fällorna verkar ha likvärdig fångsteffekt, säger Jan-Olov Weslien, forskare vid Skogforsk.
Ytterligare en del i projektet har varit att studera fångsten av andra insekter än granbarkborre i fällorna. Resultaten från denna del kommer presenteras i en rapport senare i år.
Studien har finansierats av Skogsstyrelsen, Holmen, Mellanskog, Skogssällskapet, Sveaskog, Sydved och Södra Skogsägarna.
Läs rapporten på Skogforsks webbplats
Läs mer om granbarkborre på Skogsstyrelsens webbplats
Mer information:
Jan-Olov Weslien, seniorforskare, Skogforsk, 070-698 59 29,
jan-olov.weslien@skogforsk.se
Per-Erik Larsson, projektledare och biolog, Södra Skogsägarna, 070 620 75 49,
per-erik.larsson@sodra.com
Anna Stridsman, skogsvårdschef Sveaskog, 010-544 97 09, anna.stridsman@sveaskog.se
Kerstin Ström, projektledare Stoppa borrarna, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 12,
kerstin.strom@skogsstyrelsen.se
Pressjour, Skogsstyrelsen, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen positiv till skogsutredningens förslag − nu behövs politiska beslut om skogen22.4.2021 11:00:37 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen ställer sig bakom majoriteten av skogsutredningens förslag och instämmer i att det behövs politiska ställningstaganden om vad skogen ska användas till. En parlamentarisk beredning bör tillsättas för att lösa målkonflikter mellan politikområdena, skriver Skogsstyrelsen i sitt remissvar.
Se över din skog efter vinterns snöbrott16.4.2021 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Skogar i Västernorrlands, Gävleborgs, Jämtlands, Dalarnas samt Värmlands län har under vintern drabbats av snöbrott. Skogsstyrelsen uppmanar markägare att se över sin skog för att bedöma skadorna. Men tänk på säkerheten - att arbeta i skadad skog kan vara mycket farligt.
Skogsstyrelsen och SLU kraftsamlar mot skogsskador15.4.2021 07:55:49 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har på uppdrag av regeringen tagit fram varsin långsiktig plan för att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador. Ett nytt skogsskadecentrum blir navet i arbetet.
Stora tillväxtförluster i skadad ungskog i norr13.4.2021 10:05:56 CEST | Pressmeddelande
Den framtida skogstillväxten i norra Sverige riskerar att bli nästan 7 miljoner kubikmeter mindre per år än tidigare beräkningar. Orsaken är att ungskogen drabbats av flera olika skador, så kallade multiskador, där betesskador från älg har störst betydelse men svampangrepp av exempelvis törskate också är vanliga.
Negativ trend för miljötillståndet i skogen31.3.2021 11:21:53 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen bedömer att utvecklingen av miljön i Sveriges skogar på kort sikt är negativ. Det framgår av Skogsstyrelsens årliga uppföljning av miljökvalitetsmålet Levande skogar.
7 miljoner till länen för att stärka skogens roll som tillväxtmotor24.3.2021 11:29:29 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att landets län får dela på 7 miljoner kronor för att fortsätta arbetet med regionala skogsstrategier. Skogen ska bidra med tillväxt och nya jobb. Skogsstyrelsen ansvarar för att fördela ut pengarna. Se lista med länsfördelning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum