Transportstyrelsen

Tydligare regler för cruising och studentflak

Dela

Transportstyrelsen har förtydligat reglerna som påverkar hur man får åka i exempelvis bilkorteger och på studentflak. Avsikten är att göra det enklare att bedöma vad som är ok och vad som inte är det.

Transportstyrelsen förtydligar reglerna kring cruising och studentflak. Foto: Adobe Stock.
Transportstyrelsen förtydligar reglerna kring cruising och studentflak. Foto: Adobe Stock.

Det har länge funnits undantag från kravet på hur många personer som får åka i ett fordon. Det har gjort det möjligt att få sitta fler personer i en bil än det finns säten till. Exempelvis om du kör i bilkorteger eller åker på ett studentflak trots att det normalt inte är tillåtet alls att färdas på släpfordon.

Transportstyrelsen har på eget initiativ genomfört en översyn av reglerna för att göra dem mer tydliga och lättförståeliga.

– Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2023.

Krav på att en cruising ska vara anordnad

Det ska vara tillåtet att köra personbilar med fler passagerare kortare sträckor i en anordnad kortege, uppvisning eller motsvarande. Detta under förutsättning att hastigheten är max 20 kilometer i timmen. Reglerna förtydligas genom att understryka att det ska handla om anordnade arrangemang.

– Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för, säger Niclas Nilsson.

Flakåkning endast i direkt samband med arrangemang

Det kommer även i fortsättningen, under vissa villkor, vara tillåtet att åka flakåkning vid tillfälliga arrangemang som skolavslutningar, karnevaler eller liknande trots att fordonet inte är godkänt för persontransporter. Men nu blir det tydligare att det endast är tillåtet i direkt samband med arrangemanget. Det har förekommit flakåkning innan och efter själva tillställningen med olyckor som följd. Därför förtydligas nu reglerna.

– Man behöver vara tydlig med att detta är undantag från vanliga reglerna. Och de vanliga reglerna finns av en anledning. Vissa givna ramar och förutsättningar måste finnas för att undantaget ska medges. Och det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar på ett sätt som inte är motiverat, säger Niclas Nilsson.

Om reglerna inte följs kan det anses att färden inte omfattas av undantaget. Polisen kan då utdöma böter för brott mot 4 kap, 6§ trafikförordningen som säger att i en bil får inte fler passagerare tas med än den är registrerad för.

Se föreskriften för fullständiga regler.
Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om undantag från bestämmelser om passagerare i bil, släpvagn och efterfordon TSFS 2022:99

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Transportstyrelsen förtydligar reglerna kring cruising och studentflak. Foto: Adobe Stock.
Transportstyrelsen förtydligar reglerna kring cruising och studentflak. Foto: Adobe Stock.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum