Tydligare regler för cruising och studentflak
Transportstyrelsen har förtydligat reglerna som påverkar hur man får åka i exempelvis bilkorteger och på studentflak. Avsikten är att göra det enklare att bedöma vad som är ok och vad som inte är det.

Det har länge funnits undantag från kravet på hur många personer som får åka i ett fordon. Det har gjort det möjligt att få sitta fler personer i en bil än det finns säten till. Exempelvis om du kör i bilkorteger eller åker på ett studentflak trots att det normalt inte är tillåtet alls att färdas på släpfordon.
Transportstyrelsen har på eget initiativ genomfört en översyn av reglerna för att göra dem mer tydliga och lättförståeliga.
– Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.
De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2023.
Krav på att en cruising ska vara anordnad
Det ska vara tillåtet att köra personbilar med fler passagerare kortare sträckor i en anordnad kortege, uppvisning eller motsvarande. Detta under förutsättning att hastigheten är max 20 kilometer i timmen. Reglerna förtydligas genom att understryka att det ska handla om anordnade arrangemang.
– Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för, säger Niclas Nilsson.
Flakåkning endast i direkt samband med arrangemang
Det kommer även i fortsättningen, under vissa villkor, vara tillåtet att åka flakåkning vid tillfälliga arrangemang som skolavslutningar, karnevaler eller liknande trots att fordonet inte är godkänt för persontransporter. Men nu blir det tydligare att det endast är tillåtet i direkt samband med arrangemanget. Det har förekommit flakåkning innan och efter själva tillställningen med olyckor som följd. Därför förtydligas nu reglerna.
– Man behöver vara tydlig med att detta är undantag från vanliga reglerna. Och de vanliga reglerna finns av en anledning. Vissa givna ramar och förutsättningar måste finnas för att undantaget ska medges. Och det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar på ett sätt som inte är motiverat, säger Niclas Nilsson.
Om reglerna inte följs kan det anses att färden inte omfattas av undantaget. Polisen kan då utdöma böter för brott mot 4 kap, 6§ trafikförordningen som säger att i en bil får inte fler passagerare tas med än den är registrerad för.
Se föreskriften för fullständiga regler.
Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om undantag från bestämmelser om passagerare i bil, släpvagn och efterfordon TSFS 2022:99
Nyckelord
Kontakter
Niclas NilssonUtredareTransportstyrelsen, avdelning Väg och järnväg
Tel:010-495 57 31Tel:070-276 58 00niclas.nilsson@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Liten minskning av nya personliga registreringsskyltar16.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet nya personliga registreringsskyltar som tilldelades under förra året minskade med 3 procent jämfört med året innan. Totalt beviljades 3 412 nya personliga skyltar i Sverige under 2022. Trots minskningen är intresset större än någonsin och det finns totalt 25 343 personliga skyltar i landet vilket är den högsta siffran någonsin.
17 personer omkom till sjöss 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022 visar att sammanlagt 17 personer dog i olyckor på svenskt vatten under förra året. 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt, jämfört med 18 personer 2021. Preliminärt inträffade ingen dödsolycka inom svensk yrkessjöfart, men ytterligare en person har omkommit till sjöss.
76 personer miste livet i spårtrafiken 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
76 personer omkom i spårtrafiken under 2022. Det är färre jämfört med året innan då 102 personer miste livet, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.
Fler miste livet i vägtrafiken under 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2022 har 220 personer omkommit och 15 437 personer skadats i vägtrafiken (1 929 svårt skadade och 13 508 lindrigt skadade). Det är tio fler omkomna jämfört med 2021. Det visar de preliminära uppgifterna som sammanställts av Transportstyrelsen fram till den 11:e januari 2023.
Två personer omkom inom privatflyget 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Förra året omkom två personer i olyckor med skärmflyg. Ingen person har omkommit inom den kommersiella luftfarten. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum