Umeå kommun

Umeåpolitiker välkomnar ökad takt i bygget av Norrbotniabanan

Dela
Regeringen vill skynda på viktiga tågsatsningar i norra Sverige, skriver tidningen Dagens industri. Politiska företrädare i Umeå kommun poängterar att det är viktigt att inte allt fokus läggs på malmbanan i Norrbotten utan att satsningarna också riktas mot sträckan mellan Umeå och Luleå.

– Det är mycket glädjande om regeringen ger besked om påskyndat byggande av Norrbotniabanan. Det är viktigt för näringslivets utveckling att möjliggöra mer transporter via järnväg, samt att åstadkomma ökad arbetspendling mellan våra städer. För Umeå som är en kommun på stark tillväxt är projektet dessutom en väg för att nå hållbarhetsmålen genom minskade utsläpp, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att gå igenom projekten i den nationella infrastrukturplanen för att se om det går att skynda på dem. Särskilt fokus ligger på expansionen i norr. Trafikverket ska rådgöra med berörda regioner, kommuner och andra aktörer. Uppdraget ska redovisas senast den 15 september.

Kommunalrådet Anders Ågren (M) håller med Hans Lindberg om betydelsen av en snabbare utbyggnad av Norrbotniabanan.

– Det här är en mycket positiv signal eftersom Norrbotniabanan kommer att bli starkt bidragande för den nationella tillväxten. Genom att höja tempot när det gäller Norrbotniabanan kommer vi inte enbart snabbare till målet med viktig infrastruktur för kustkommunerna utan stärker också betydelsen av de satsningar som pågår i öst-västlig riktning med färjetrafik mellan Umeå och Vasa och vidare ut till hamnarna efter Atlantkusten, säger Anders Ågren.

Enligt tidningen återkommer regeringen i frågan om finansiering i samband med revidering av den nationella plan som ger hela bilden.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se


Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning av utställning: Mia Rogersdotter Gran I tidens løp29.5.2023 09:26:47 CEST | Pressinbjudan

2021 hittar Mia Rogersdotter Gran en anteckningsbok från 2014 med noteringen: ”Jag drömde att jag var Hanna Resvoll Holmsen”. Drömmen minns hon inte längre, men anteckningen skulle bli ingången till utställningen I tidens løp. 3 juni - 24 september 2023, Umeå konsthall. Pressvisning hålls torsdag den 1/6, klockan 10:30 i Umeå konsthall, plan 3 i Väven. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum