Undersökning: Rökare skräpar ner mer än de tror

Nedskräpning av cigarettfimpar och annat mindre skräp föreslås nu kunna leda till böter. Det meddelade regeringen genom miljöminister Per Bolund (MP) nyligen. Håll Sverige Rent har länge arbetat för att det här ska bli verklighet.
Varje år slängs cirka en miljard fimpar på marken i Sverige, vilket gör det till vårt överlägset vanligaste skräp. Och fimparna innehåller plast och gifter som riskerar att stanna kvar i naturen under lång tid och göra skada. I den nationella skräpmätningen som genomfördes 2020 stod fimparna för 62 procent av allt skräp.
Under 2020 fick Håll Sverige Rent i uppdrag av tobaksbolaget Philip Morris att utföra studier kring rökare och fimpar. Studien var uppdelad i två delar, en enkätstudie med rökare och en dold observationsstudie.
Totalt genomfördes 1044 intervjuer med rökare i Sverige. Definition av en rökare i den här studien är en person mellan 18 och 79 år som röker minst 3 cigaretter om dagen. Utifrån enkätsvaren identifierades städer, områden och specifika platser där dolda observationer sedan genomfördes. De dolda observationerna genomfördes från slutet av november till slutet av december.
Några viktiga slutsatser är att två av tre cigarettfimpar hamnar på marken i Sverige. Om vi jämför det med enkätstudien där en av tio uppger att de slänger fimpar på marken är det tydligt att rökare underskattar hur mycket de skräpar ner.
”Det verkar som att rökarna själva underskattar hur mycket de faktiskt skräpar ner med fimpar. Det är viktigt att samhället är tydligt med vad som är okej och inte, därför är det bra om förslaget att göra det straffbart att slänga även fimpar på marken blir verklighet. När vi frågar allmänheten tycker nio av tio att det ska kunna ge böter, det behöver man ta på allvar”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Det skiljer sig inte mycket mellan de undersökta orterna vad rökare gör med fimpen. Det finns inte heller någon signifikant skillnad mellan vardag och helg. När det kommer till specifika platser är det större andel nedskräpning av fimpar vid torg och shoppingcenter, lägre vid restauranger och barer.
Vidare visar resultatet att de yngsta skräpar ner mer och att det finns ett mönster i att män slänger sin fimp på marken oftare än kvinnor. Ett annat mönster är att närheten till en papperskorg eller askkopp har påvisat en betydelse för huruvida rökaren väljer att slänga sin fimp rätt eller fel. Bland rökare med mindre än två meter till papperskorgen är nedskräpningen lägre och betydligt högre bland de med fem meter eller mer till papperskorgen.
”Det är uppenbart att det behöver satsas mer på information till rökare. Till exempel genom finansiering till informationskampanjer, bättre placerade papperskorgar, insamling av fimpar och nudging. Får man till det, kan vi få bort många miljoner fimpar från våra gemensamma miljöer. Det kommer alla gynnas av”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
För frågor om undersökningen kontakta:
Sofia Hellström, biträdande verksamhetsutvecklare mätningar, sofia.hellstrom@hsr.se
Fakta om fimpar
Det slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. I den nationella skräpmätningen som genomfördes 2020 stod fimparna för 62 procent av allt skräp. Snus kommer på andra plats med 14 procent. Totalt står alltså nästan 80 procent av alla skräpföremål från cigaretter och snus.
Nio av tio svenskar vill att det ska vara möjligt att få böter om man skräpar ner med fimpar.
Fimparna ligger och skräpar överallt på gator och torg, och slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet.
Dessutom är cigarettfilter gjort av en slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. Men dessa ämnen är ju också farliga för naturen. Bland annat kadmium som också finns i batterier.
Eftersom filtret är gjort av plast bryts det inte ner i naturen.
Mer fakta om nedskräpning av fimpar och snus finns på: https://skola-kommun.hsr.se/statistikportal
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVD Håll Sverige Rent
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
Hundbajs och nedskräpning – vad säger lagen?18.3.2025 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Våren är här, och med den smältande snön dyker mindre trevliga överraskningar upp längs våra gator och promenadstråk – hundbajs och slängda bajspåsar. Ett återkommande problem varje år som påverkar både trivsel och miljö. Det många inte vet är att det räknas som nedskräpning och kan ge böter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum