Unionen om budgeten - regeringen missar utbildningssatsningar
– Lanseringen av omställningsstudiestödet har varit efterlängtat, men vi ser också behov av reformer som breddar utbildningsutbudet och gör det mer tillgängligt för yrkesverksamma. Möjligheten att ställa om, vidareutbilda sig och stärka sin kompetens kommer att vara helt avgörande för att möta de stora förändringar vi ser redan idag på Sveriges arbetsmarknad, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.
Det är glädjande att regeringen fullföljer införandet av omställningsstudiestödet, som är en viktig pusselbit i att förbättra omställningsmöjligheterna och att säkra omfattande skiften av kompetens på arbetsmarknaden. Men det återstår fortfarande ett stort arbete att göra, och Unionen anser att regeringen i budgeten borde satsa på att bredda utbildningsutbudet på högskola och universitet för att göra det mer anpassat efter yrkesverksammas behov.
Högskolor behöver få mer resurser för att möta den ökade efterfrågan från yrkesverksamma, och incitamenten för högskolorna att erbjuda utbildningar mer anpassade för yrkesverksamma behöver förbättras. Vidare finns fortsatt utvecklingspotential inom yrkeshögskolan beträffande möjlighet till omställning.
– I stora delar av landet ropar företagen efter arbetskraft, det finns enorma behov som politiken inte lyckas möta. Vi vill att regeringen skjuter till de resurser som krävs i utbildningssystemet så att viktiga investeringar, inom bland annat energi och klimatomställning, kan genomföras, säger Martin Linder.
Arbetslöshetsförsäkringen är ett av våra viktigaste trygghetssystem. Unionen välkomnar därför att ersättningsnivåerna och det höjda taket i A-kassan som infördes under pandemin föreslås ligga kvar. Unionen välkomnar också förslaget om att lägre krav på arbete för att kvalificera sig för ersättning, kortare karensperiod och utökade möjligheter för företagare att söka ersättning under tid då företaget ligger vilande ska fortsätta gälla.
Det är positivt att Industriklivet får ökade anslag och att investeringar görs i laddinfrastruktur. Men Sverige har en lång bit kvar till att nå klimatmålen. Ett steg i rätt riktning vore en blocköverskridande energiöverenskommelse som skapar en stabil grund för stora investeringar i klimatomställningen.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Bilder
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 29 000 förtroendevalda på drygt 16 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas13.11.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
Pressinbjudan: Unionen släpper en ny konjunkturprognos8.11.2024 09:32:24 CET | Pressmeddelande
Onsdag 13 november släpper Unionen en ny konjukturprognos. Varmt välkommen till ett frukostseminarium där Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ger Unionens bild av det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen. Seminariet gästas av riksgäldsdirektör, tidigare statssekreterare och vice riksbankschef Karolina Ekholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum