Unionens konjunkturrapport: Ljusa utsikter för näringsliv och arbetsmarknad
Svensk ekonomi utvecklas starkt framåt. Aldrig under de 10 år som Unionen undersökt klubbarnas syn på framtiden har de bedömt tillväxtutsikterna så goda som nu. Det visar Unionens konjunkturrapport som släpps idag.
Enligt Unionens fackklubbar är framtidstron positiv på bred front i det svenska näringslivet. Företagen har rekordhöga förväntningar om nyanställningar det kommande halvåret. Särskilt stark spås tillväxten av tjänstemannajobb bli inom branscherna IT- och telekom, byggsektorn, konsult och bemanning samt fordonsindustrin.
- Det ser ljust ut på arbetsmarknaden. Redan nästa år tror vi att arbetslösheten blir lägre än under förra konjunkturtoppen, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Trots goda tillväxtutsikter hade den ekonomiska utvecklingen kunnat bli ännu bättre. Störningarna i leveranskedjorna fortsätter vara ett problem, men Unionens klubbar bedömer att de succesivt kommer avta och att man trots allt kan dra nytta framöver av den starka efterfrågan. Dessutom återhämtar sig delar av tjänstesektorn nu snabbt.
- Det som behövs nu är inte mer stimulanspolitik. Istället måste regeringen fokusera på att få bort flaskhalsar här på hemmaplan. Företagen måste kunna expandera och rekrytera. Här finns hinder i som snåriga tillståndsprocesser och omfattande kompetensbrist inte minst inom IT och teknik, säger Katarina Lundahl.
Unionens konjunkturprognos i 6 punkter:
- Unionens fackklubbar tror på en stark utveckling för det egna företaget kommande halvår. Aldrig under de 10 år som undersökningen genomförts har klubbarna bedömt tillväxtutsikterna i det egna företag det kommande halvåret jämfört med det föregående som så starka som nu.
- De positiva förväntningarna finns brett över hela näringslivet. Starkast är framtidsutsikterna inom fordonsindustrin. Särskilt stor är upphämtningen i stämningsläget för transport- och logistikbranschen jämfört med vårens underökning. Även i byggsektorn har humöret blivit mer positivt jämfört med i våras. Och de kunskapsintensiva tjänstebranscherna fortsätter att ånga på.
- Hög tillväxt i år och nästa år. Unionen bedömer att svensk ekonomi kommer växa med 4,5 procent i år och med 3,8 procent nästa år. Stark konsumtionstillväxt, bra tryck i näringslivets investeringar och export blir viktiga drivkrafter bakom den fortsatta uppgången.
- Flaskhalsar hämmar konjunkturuppgången. Delar av näringslivet hålls tillbaka sedan en tid av brister i tillgången på insatsvaror. Unionens klubbar spår dock att problemen succesivt kommer avta under resten av 2021 och första halvåret 2022.
- Arbetslösheten fortsätter att sjunka. Läget på arbetsmarknaden har förbättrats de senaste månaderna, och Unionen spår att trenden fortsätter. Arbetslösheten enligt Arbetsförmedlingens mått landar i vår prognos på 7,9 procent i år och på 6,8 procent 2022.
- Långtidsarbetslösheten minskar. Långtidsarbetslösheten har börjat minska igen efter den kraftiga ökningen under pandemin. Unionens bedömning är att utvecklingen kommer att fortsätta framöver och att långtidsarbetslösheten inte biter sig fast på samma sätt som skedde efter finanskrisen.
Läs hela Unionens konjunkturprognos här: Unionen om konjunkturen november 2021 | Unionen
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Normalt varselläge snarare än stor våg13.1.2023 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Unionen har analyserat Arbetsförmedlingens statistik över antalet varsel mellan åren 2000–2022. – Den ökningen av antal varsel som skett under hösten är en återgång till ett normalt varselläge snarare än en betydande varselvåg, kommenterar Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen.
Tobias Brännemo ny chefsekonom på Unionen12.1.2023 08:07:00 CET | Pressmeddelande
Unionen har utsett Tobias Brännemo till chefsekonom. Tobias har över 15 års erfarenhet av svensk lönebildning och arbetsmarknadsfrågor. Han kommer närmast från rollen som Unionens biträdande chefsekonom.
Avtalsrörelsen: Utrymme för löneökningar21.12.2022 15:41:15 CET | Pressmeddelande
I dag 21 december 2022 växlar Unionen krav med samtliga arbetsgivarorganisationer på industrins område och efter helgerna drar förhandlingarna igång.
Avtalskrav för löneökningar, sysselsättning och konkurrenskraft21.12.2022 12:19:10 CET | Pressmeddelande
Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer har idag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
Fler arbetstimmar och ökad tillgänglighet vid distansarbete19.12.2022 13:11:51 CET | Pressmeddelande
Ökad tillgänglighet och fler arbetade timmar. Det är ett resultat av distansarbetet visar Unionens nya rapport. - Det är oroväckande att arbetet är med oss under så mycket större del av dygnet. Återhämtningen är oerhört viktig för att arbetslivet ska vara hållbart, säger Martin Linder, förbundsordförande Unionen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum