EFN Ekonomikanalen

Upp till 90-procentiga nedgångar i Linköping city: ”Här krävs att alla hjälps åt”

Dela

I Linköping har verksamheterna i city generellt tappat mellan 20 och 90 procent av sin omsättning sedan coronakrisen bröt ut. För de med lägen inne i gallerior är läget värst, enligt Linköping citys vd DAVID NILSSON. Med gemensamma krafter försöker nu aktörerna i city mildra effekterna av krisen.

Foto: Claes Lundqvist/Linköpings kommun
Foto: Claes Lundqvist/Linköpings kommun

Ett par veckor in i coronakrisen är effekterna av uppmaningarna om att hålla social distans, resa mindre och restriktioner för restauranger, barer och kaféer tydliga.

David Nilsson, vd för Linköping city samverkan, beskriver situationen i staden som väldigt ansträngd där i princip alla butiker och verksamheter i citykärnan berörs av det rådande läget.

Kafé- och restaurangbranschen är en av de hårdast drabbade, där det uppskattas att verksamheter tappat mellan 20 och 90 procent av sin omsättning. Men där syns också en viss återhämtning när fler köper hem mat i stället för att äta på plats i restaurangen.

Bland de verksamheter som klarar nedgången bäst är de som redan innan hade ett system för hemkörning eller en webbshop.

”De har inte klarat det bra men de har i alla fall klarat det bättre än de som är helt bundna till fysisk handel”, säger David Nilsson.

Han uppger att flera verksamheter använt sig av delar av regeringens krispaket, bland annat permittering av personal. Samtidigt lägger David Nilsson till att det inte finns en enhetlig lösning som räddar företag ur krisen utan en samlad kraft från fastighetsägare, kommunen, regeringens stödpaket och butikernas kundhantering.

”Här krävs att alla parter hjälps åt.”

Se hela inslaget här (8:31 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Claes Lundqvist/Linköpings kommun
Foto: Claes Lundqvist/Linköpings kommun
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal tre år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Med våra fem lokalredaktioner är vi Sveriges enda rikstäckande ekonomikanal. Vi är stationerade i Umeå, Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Se oss på EFN.se och i sociala medier.

Länka gärna till vårt material. 

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum