Stockholms stad

Upprustningen av Kulturhuset och Teaterhuset är nu klar

Dela

Kulturhuset och Teaterhuset vid Sergels torg i Stockholm uppfördes för snart 50 år sedan och har sedan dess besökts flitigt av såväl Stockholmare som hitresta besökare. I januari 2019 påbörjade Stockholms stad en omfattande och primärt teknisk upprustning av fastigheten som nu är klar. Målet har varit att denna knutpunkt i Stockholms kulturliv ska fungera i minst 50 år till.

Byggnadernas tekniska installationer hade uppnått sin livslängd och kostnaderna för att hålla husen igång ökade. Nu finns nya system för vatten, avlopp, el, värme, brand, kyla och ventilation, vilket ger en bättre inomhusmiljö och en mer energieffektiv och driftsäker fastighet.

- Kulturhuset är en knutpunkt i Stockholm med hundratusentals besökare, och det är viktigt att besökarna kan känna sig säkra och trygga. Under renoveringen har det tagits bort gifter, luften är renare och tillgängligheten förbättrad för att alla ska känna sig välkomna. En bättre huvudingång från Sergels torg, kommer också bidra till att torget blir tryggare, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Staden har avlägsnat 155 ton asbest och 500 kg miljöfarliga ämnen (PCB) som användes när husen byggdes. Saneringen har varit en viktig del av projektet och i stadens arbete mot en mer hållbar stad.

Upprustningen är primärt teknisk men besökarna kommer också att mötas av en del inre förändringar. Innanför huvudentrén vid Sergels torg har ett nytt besökscenter med bland annat information, biljettförsäljning och garderob skapats, vilket kommer ge besökare och publik ett trevligare och mer effektivt mottagande.

En ny invändig skyltning skapar ett enhetligt och mer harmoniskt intryck, samtidigt som den också underlättar för besökare. Delar av originalinredningen, som Olle Baertlings draperier i hörsalen, de handmålade lamporna i Teaterbarens tak och Celsings fåtöljer har restaurerats och blivit som nya. En del ytskikt har målats.

Efter drygt ett och ett halvt år och en kostnad på cirka 900 miljoner kronor är den omfattande upprustningen nu i mål.

- Jag är särskilt glad över att projektet hållit tidsplan, och ligger 90 miljoner under budget. Att sanera och renovera en fastighetsyta på 10 fotbollsplaner i hjärtat av Stockholms innerstad är en utmaning. Den strikta kostnadskontrollen har lönat sig, och är ett resultat av arbetet att få ordning och reda i stadens fastighetsbestånd, avslutar Dennis Wedin.

Hyresgäster

De flesta hyresgäster som fanns i huset före ombyggnaden återvänder, en del restauranger har nya koncept och en del av dem kommer också att få en ny hyresvärd i Kulturhuset Stadsteatern.

På gatuplan, där biljettkassorna tidigare låg, finns det plats för ytterligare en publik verksamhet.

Efterlängtad återöppning

Under byggtiden har Kulturhuset Stadsteaterns verksamhet fått flytta ut och bedrivits på olika ställen runt om i staden. Även restauranger och andra hyresgäster har haft stängt under byggtiden, helt eller delvis.

Den 18 september är det äntligen dags för alla Stockholmare att besöka verksamheterna igen. Entréerna öppnar klockan 11.30 direkt efter en coronasäkrad invigningsceremoni klockan 11.00, som livesänds så att alla kan ta del av den.

Läs mer på Kulturhuset Stadsteaterns webbplats om verksamheten för hösten 2020 och Covid-19 anpassningar.

Värt att veta

Under 2017 bytte Stockholms stad också omkring 4 000 kvadratmeter av Kulturhusets fasadglas. Det nya glaset är betydligt mer energieffektivt och en viktig insats för att skapa en miljösmart och ekonomiskt hållbar byggnad. Eftersom glasfasaden är en viktig del av byggnadens arkitektoniska och kulturhistoriska värde har bytet av fasadglaset gjorts i samarbete med Stadsmuseet.

Nyckelord

Kontakter

Erik Engstrand, presskontakt för Dennis Wedin
076-12 29 140
erik.engstrand@stockholm.se

FastighetskontoretLinda Laine, pressansvarig

Förvaltar och utvecklar ett unikt och spännande fastighetsbestånd viktigt för Stockholms invånare, företagare och besökare. I fastighetsbeståndet finns kontor, offentliga och kommersiella lokaler, idrotts- och kulturlokaler, brandstationer, saluhallar, slott, villor och små torp samt natur- och friluftsområden utanför kommungränsen.

08-508 26 829linda.laine@stockholm.se

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholm launches a new celebration of lights during Nobel Week18.11.2020 08:30:00 CETPress release

When December comes, we all need a little light in the darkness – and this year perhaps more than ever before. To bring some more light and hope to our lives, about fifteen places around Stockholm will be lit up for Nobel Week Lights Stockholm on 5–13 December as part of the 2020 Nobel Week. This celebration of lights weaves together art and technology in a playful new way to celebrate this year’s Nobel Laureates.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum