Uppsala kommun

Uppsala ingår samarbete för mer hållbara bostäder i Östra Sala backe

Dela

Kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott har beslutat att tilldela Sveafastigheter Bostad AB rollen som ankarbyggherre i Östra Sala backe, etapp tre och även ett ge bolaget i fråga markanvisningsavtal för 7000 kvm bruttoarea. Ankarbyggherrens roll är att bevaka genomförandefrågor och bidra med sina praktiska erfarenheter under planprocessen.

Stadsbyggnadsförvaltningen har genomfört en urvalsprocess för ankarbyggherre i Östra Sala backe, etapp tre. Byggaktörerna har utvärderats utifrån deras kunskap och erfarenhet av detaljplaneprocesser, hållbarhetsaspekter samt deras förmåga att skapa prisrimliga bostäder för en bred målgrupp. En markanvisning är ett första steg inför en eventuell försäljning av kommunal mark. Markanvisning sker enligt kommunens gällande riktlinjer och kommande mark­försäljning sker till marknadsmässigt pris.

- När Uppsala växer ska vi bygga smart med bostäder till rimliga priser. Det kräver att vi samarbetar med företag som arbetar innovativt med både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och för att sänka bostadshyrorna, säger Erik Pelling (S), ordförande i Mark- och exploateringsutskottet.

- Vi är väldigt glada över förtroendet att få verka som ankarbyggherre i etapp tre i Östra Sala Backe. Vi hoppas kunna tillföra erfarenheter och inspiration för utveckling av hållbara och prisvärda bostäder kombinerat med nyskapande och vacker arkitektur, säger Lars Gärde vice VD och affärsutvecklingschef Sveafastigheter Bostad.

Beslutet innebär att stadsbyggnadsförvaltningen ska samarbeta med en ankarbyggherre som bistår med kvalitetssäkring av hela detaljplanen för etapp tre av Östra Sala backe. Målsättningen är att kommunens samarbete ska bidra till hållbara bostäder utifrån såväl ekonomisk, socialt och ekologiskt perspektiv samt uppnå en effektiv byggprocess för alla byggaktörer som slutligen får markanvisning inom etappen.

Preliminär tidplan:

Vintern 2021: beslut om markanvisningsavtal

Vintern 2021: antagen detaljplan

Vintern 2022: beslut om köpeavtal

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till stipendieutdelning och vernissage på Uppsala konstmuseum13.11.2019 07:30:00 CETPressmeddelande

Årets stipendiater är utsedda av Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. De fem stipendiaterna är Hanna Björkdahl, Viola Florin, Elin Odentia, Alex Rosa och Joline Uvman. Stiftelsen utser stipendiater bland avgångselever från masterklasser vid landets konsthögskolor. Stipendiesumman är 70 000 kronor och deras konstnärskap presenteras i en utställning på Uppsala konstmuseum. Förutom stiftelsens stipendiater visas i utställningen konstnärer som tidigare har tilldelats stipendium inom området bildkonst och som är verksamma i Uppsala län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum