Konkurrensverket

Uppsala Skolfastigheter tillämpade undantag felaktigt

Dela

Uppsala kommuns skolfastighetsbolag krävs på 150 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. Enligt Konkurrensverket har Uppsala Kommun Skolfastigheter AB direktupphandlat it-tjänster på ett otillåtet sätt. Förvaltningsrätten i Uppsala ska nu avgöra frågan.

Konkurrensverket menar i sin ansökan till domstolen att Uppsalas kommunala skolfastighetsbolag, efter ett meddelande om så kallad frivillig förhandsinsyn, har ingått ett avtal om inköp av it-tjänster trots att bolaget saknade den möjligheten enligt upphandlingsreglerna. I stället skulle en ny upphandling med föregående annonsering ha gjorts. Eftersom någon annonsering inte skedde var köpet var en otillåten direktupphandling.

– Undantag ska tillämpas restriktivt och det gäller för upphandlande myndigheter att inte avstå från annonsering utan att noggrant bedöma omständigheterna i det enskilda inköpet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– Med konkurrensutsättning och annonsering kan fler leverantörer lämna in anbud. Då ökar möjligheterna till att det är det bästa avtalet till bästa pris som träffas. Ytterst är det kommunens skattebetalare som tjänar på att reglerna följs.

Information om den otillåtna direktupphandlingen kom fram genom Konkurrensverkets omvärldsbevakning. Kontraktsvärdet av den otillåtna direktupphandlingen av it-tjänster uppgår till 2,1 miljoner kronor.

Konkurrensverket har nu beslutat att ta ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Uppsala med kravet att Uppsala Kommun Skolfastigheter döms att betala 150 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Anna Görgård, processråd, tfn 08-700 16 67
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum