Uppsala stift

Uppsala stift förlänger avtal med polska kyrkan.

Dela

Vid söndagens högmässa, 7 oktober klockan 11.00 i Uppsala domkyrka, skrivs ett nytt avtal mellan Uppsala stift och den Evangelisk- Augsburgska kyrkan i Polen.

Vid söndagens högmässa, 7 oktober klockan 11.00 i Uppsala domkyrka, skrivs ett nytt avtal mellan Uppsala stift och den Evangelisk- Augsburgska kyrkan i Polen.

Sedan mitten av 90-talet har Uppsala stift ett vänavtal med den Evangelisk-Augsburgska kyrkan i Polen, en kyrka i den lutherska traditionen.

Avtalet lyfter fram en rad områden för ett fortsatt och fördjupat samarbete.

  • Gemensamma teologiska och pastorala samtal och erfarenhetsutbyten kring hur det är att vara luthersk kyrka i Europa idag, och i relation till aktuella samhällsfrågor.
  • Diakonalt samarbete och utbyte
  • Samarbete och utbyte när det gäller barn och ungdomar, studenter samt övriga grupper i församlingarna.
  • Vänrelationer mellan svenska och polska församlingar; att medverka till att nya kontakter etableras och de befintliga utvecklas och fördjupas.

Undertecknandet sker i en ceremoni i högmässa och undertecknare är Jerzy Samiec, ledande biskop i Evangelisk-Augsburgska kyrkan i Polen och Adam Pastucha, vice ordförande i i konsistorie samt Ragnar Persenius, biskop i Uppsala Stift och Kerstin Ramdén, förste vice ordförande i stiftsstyrelsen.

Nyckelord

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum