Uppsats om bristande tillgänglighet belönas av Vision
I uppsatsen ”The problematisation behind the Swedish government view on inaccessibility” undersöker Lina Wahlgren hur propositionen till lagen om bristande tillgänglighet är utformad. Genom att utgå från olika teorier om funktionsnedsättningar och barn har hon försökt att se brister eller områden som kräver vidare utveckling. Fokus ligger främst hos barn men även funktionsnedsättningar utöver de fysiska så kallade ”osynliga funktionsnedsättningar” så som exempelvis dyslexi.
- Mina egna drivkrafter till att skriva om ämnen är dels en personlig erfarenhet av dyslexi, dels att lagen om bristande tillgänglighet var ny när jag skrev uppsatsen, berättar Lina Wahlgren.
Syftet med uppsatsen - att får svar på vilka underliggande antaganden som legat till grund för lagens utformning och påverkat regeringens förslag till lösningar - uppnåddes delvis. Speciellt om underliggande antaganden i vilket man kan se att regeringen utgår från en medicinsk uppfattning av funktionsnedsättningar, menar Lina Wahlgren.
Hon hoppas att de som läser uppsatsen får en bättre förståelse för frågan om bristande tillgänglighet.
- Jag hoppas även att de som läser uppsatsen får en förståelse för hur man kan uppfatta funktionsnedsättningar. Samt hur Sveriges regerings uppfattning i propositionen är problematisk när det gäller att kunna uppnå syftet med lagen, säger Lina Wahlgren.
I Visions jurys motivering står bland annat:
I uppsatsen "The problematisation behind the Swedish government view on inaccessibility” analyserar Lina Wahlgren hur bristande tillgänglighet problematiseras i ett lagförslag från 2014.
Tillgänglighet är en viktig fråga som genom uppsatsen lyfts fram och belyses på ett intresseväckande sätt. Det är angeläget att ständigt påminna om frågor som tar arbetet med lika rättigheter och möjligheter framåt, och det är precis vad uppsatsförfattaren gör. Författaren går igenom teoribildningen kring synen på funktionsnedsättning på ett klarläggande sätt. Uppsatsen aktualiserar frågor om vad som anses vara normalt och tar upp frågan om osynliga funktionsnedsättningar, vilket gör den intressant i diskussionen om hur arbetslivet kan bli mer mänskligt. De resonemang som handlar om att insatser för ökad tillgänglighet gynnar många är högaktuella i diskussionen om hur vi skapar en arbetsplats för alla.
Visions stipendium är på 20 000 kronor.
För ytterligare kommentarer kontakta Lina Wahlberg, tfn 070- 956 01 75.
Läs mer om Visions samhällsvetarstipendium https://vision.se/for-dig-som-ar/Student/Allt-det-har-far-du/Stipendier/samhallsvetarstipendium/
Kontakter
Hediye GüzelPresschef
Tel:08 789 64 78/076 141 73 21hediye.guzel@vision.seMaria MartinssonPressekreterare
Tel:08 789 64 77/070 655 50 48maria.martinsson@vision.seBilder
Om
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Vision vill se reallöneökningar och kortare arbetstid20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Reallöneökningar enligt märket, satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper och arbetstidsförkortning. Det är fackförbundet Visions viktigaste krav i avtalsrörelsen som påverkar närmare 120 000 medlemmar i välfärden. I dag överlämnar Vision sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.
Vision agerar mot nedskärningar i Forshaga kommun och begär förhandling16.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kommunledningen i Forshaga föreslår att Individ och familjeomsorg( IFO) i kommunen kraftigt ska skära ner på sin verksamhet. Bland annat föreslås reducering av flera chefstjänster samt även reducering av tjänster inom verksamheterna barn, vuxen och familj. Öppenvården föreslås även minska med så pass mycket som 4 tjänster. Sammanlagt är det tänkt att 10 tjänster ska försvinna från IFO. Det innebär en minskning av handläggare och behandlare med närmare 29% och en minskning av öppenvården med 40 %
Avgjort: Årets kulturkommun 2025 är Tranemo5.12.2024 15:14:18 CET | Pressmeddelande
För 36:e året i rad har fackförbundet Vision utsett Årets kulturkommun. Vinnare 2025 är Tranemo, som enligt juryn ”aktivt arbetar för att skapa och stödja kultur- och föreningsliv som bidrar till glädje och gemenskap”. – Tranemo visar att kultur kan bidra till samhällen som hänger ihop, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Bra att utredaren lyssnat på kritiken från Vision – men lagen bör slopas helt26.11.2024 11:07:39 CET | Pressmeddelande
I regeringens utredning kring den så kallade angiverilagen finns undantag för hälso- och sjukvården, socialtjänst, skola och bibliotek. Det är bra att utredaren Anita Linder har lyssnat på den oro som har framförts av Vision och andra, men Vision vill att informationsplikten slopas helt.
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Västervik, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Tranemo och Varberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum