Kungliga Operan

Urpremiär för Sova vaken – en liten opera om stora känslor

Dela

Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas – då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. Den nyskrivna operan Sova vaken tar den unga publikens känslor och fantasi på allvar. Unga på Operans föreställning har urpremiär hos Parkteatern i Stockholm den 6 augusti, för att till hösten bege sig på turné med Riksteatern barn och unga och möta publik i hela landet.

Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur

Sova vaken är en storslagen operaföreställning i litet format, till orkestermusik som låter som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry. Musiken är skapad av kompositören Daniel Nelson, librettot är skrivet av dramatikern Irena Kraus och för regin står Gustav Englund.
Här får publiken möta Gun och hennes katt Majs, som blir en viktig vän när Guns föräldrar bara bråkar. En musikalisk upplevelse med en historia som alla kan relatera till – att vara rädd för det okända och att finna tröst där man minst anar det.


»För mig är Sova Vaken en uppväxtskildring berättad som ett skilsmässodrama ur ett barns perspektiv. Det är en historia om att upptäcka att allt som har en början också har ett slut och att, trots den insikten, våga tro på vänskapen och kärleken«, säger Gustav Englund, regissör.


Sova vaken har urpremiär i Akalla By den 6 augusti och spelas sedan i parklekar runt om i Stockholm under hela augusti innan den ger sig ut på Sverigeturné i höst, med start i Vilhelmina. Föreställningen är skapad av Unga på Operan i samarbete med Riksteatern barn och unga och Parkteatern i Stockholm.
En operaföreställning för barn från 6 år.

Medverkande:
Gun
Jessica Elevant                                                              
Katten Majs
Ulrika Skarby

Musik: Daniel Nelson
Text: Irena Kraus
Regi: Gustav Englund
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson        

Dirigent: David Björkman

Musiken är inspelad med Kungliga Hovkapeller och Kungliga Operans kör. 

Tack till Wallenius.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Askungen går sin egen väg i vårens stora familjebalett18.5.2022 14:01:47 CEST | Pressmeddelande

Koreograf Tamara Rojo förlägger den klassiska sagan till Stockholm, dit Askungen anländer ensam och på flykt. Den tonåriga Askungen tvingas kämpa för att få vara sig själv och när den stora danstävlingen ska hållas till prinsens ära stoppas hon från att komma in på slottet. Men med hjälp av sina vänner lyckas hon till sist knipa en plats både i tävlingen och i prinsens hjärta. Kostymerna är designade av modeskaparen Christian Lacroix som också skapat scenbilden tillsammans med den internationellt hyllade ljus- och videodesignern Tobias Rylander, mest känd från populärmusikens livescener. Premiär på Kungliga Operans scen den 25 maj kl 19.

Urpremiär för Hjärtat inuti - en egensinnig och sinnlig upptäcktsfärd för barn med funktionsvariation2.5.2022 04:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt verk speciellt skapad för barn med funktionsvariation av koreografen och konceptkonstnären Dalija Acín Thelander, som tidigare har gjort Myriader av världar för Kungliga Operan. »Verket bottnar i idén om leken som något icke-dömande, ibland meningslöst eller ologiskt, men fyllt med spänning. Ibland skapar leken överraskningar, ibland misslyckanden – vilket också är väldigt viktigt«, säger Dalija Acín Thelander. Hjärtat inuti är ett samarbete mellan Unga på Operan och Unga Klara och har urpremiär den 7 maj på Unga Klaras scen Akvariet.

Hösten på Kungliga Operan känns i hela kroppen22.4.2022 20:00:00 CEST | Pressmeddelande

Höstens säsong blir en virvelvind av starka känslor, höga toner och piruetter. Publiken bjuds på nyskriven opera för barn i Flyg vart du vill och neoklassisk balett av stjärnkoreograferna Robbins och Balanchine. Två stora operapremiärer väntar: Efterlängtade Ariadne på Naxos med Christina Nilsson i huvudrollen och urpremiär för Strandad med folkmusikern Lena Willemark i en av de ledande rollerna. Opera möter kulning i en uppgörelse med skulden över att överleva en naturkatastrof, inspirerad av de verkliga händelserna under tsunamin 2004. Detta är bara några av många anledningar till att redan nu börja längta efter en höst i Kungliga Operans salong!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum