If Skadeförsäkring

Utbrett rattsurfande – trots nya totalförbudet

Dela

Sedan början av förra året är det förbjudet att hålla mobilen i handen vid körning. Men den nya lagen verkar inte ha haft någon påverkan på förarnas beteende. Många har fortfarande svårt att ta ögonen från mobilen när de sitter bakom ratten, enligt undersökningar av If.

Nu stundar en av de mest olycksdrabbade helgerna i trafiken då många påskfirare är ute på vägarna. Inte sällan är mobilen orsak till att man vänder blicken från vägen och olyckan är framme.

Den 1 februari 2018 infördes totalt förbud mot att hålla en mobiltelefon i handen vid körning. Det innebär att det är förbjudet att sms:a, surfa på nätet eller prata i telefon utan handsfree bakom ratten. Men fortfarande är det många som ägnar sig åt andra aktiviteter än att enbart hålla ögonen på vägen medan de kör bil.

En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att 30 procent av bilförarna ibland pratar med mobilen i handen medan de kör. Undersökningen visar också att mer än var tredje bilförare gps-navigerar, nästan en av fyra sms:ar och lika många väljer musik på sin mobil under körning.

När motsvarande undersökning gjordes för två år sedan svarade färre – mindre än var fjärde förare (24 procent) – att de pratar med mobilen i handen under färd. Ungefär lika många (23 procent) uppgav att de ibland gps-navigerar. Endast var tionde svarade att de skickar sms bakom ratten.

– Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

Osäkerhet kring vad nya lagen innebär

I undersökningen framgår att många förare är osäkra på vad den nya lagen innebär. Var sjätte känner inte till att förbudet innebär att man inte får sms:a, var femte tror inte att förbudet innefattar att man inte får titta på film under körning. En av fem tror att man inte får prata i mobilen över huvud taget medan man kör.

– Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck.

Ett stort trafiksäkerhetsproblem

Statistiken av olycksfall kopplad till mobilanvändning är ofullständig, men Transportstyrelsen har gjort analyser av 323 olyckor åren 2013-2016, där kommunikationsutrustning använts av föraren under färd. Mobiltelefon finns med i beskrivningen i 80 procent av dessa olyckor.

En förare som använder mobilen under körning har sämre reaktionstid och längre bromssträcka. Om man tittar ned i två sekunder när man kör 40 km/h hinner bilen rulla 22 meter utan kontroll. 

Minst 650 fotgängare och cyklister behövde akutsjukvård mellan 2006 och 2016 efter att de skadat sig i trafiken på grund av mobiltelefonen, visar Transportstyrelsens statistik. Det har tidigare konstaterats att ungefär 85 procent av distraktionsolyckor med fotgängare och cyklister är kopplade till mobiltelefon.

Sedan 1 oktober 2018 kan polisen bötfälla direkt om en person stoppas för att ha rattsurfat. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

Ifs tips för säker körning i påsk:

  • Om du måste använda mobilen – passa på att ringa eller skicka sms när du ändå tar en paus
  • Använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen
  • Ha en färdig låtlista, så behöver du inte leta musik under färden
  • Vissa mobiltelefoner har ett "billäge" som stänger av mobilens funktioner och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen
  • Var ute i god tid och planera resan, större vägar är ofta att rekommendera
  • Kör utvilad
  • Håll ordentligt avstånd till bilen framför
  • Stanna och rasta ofta
  • Använd bilbälte
  • Håll hastighetsbegränsningarna

Vad av följande, om något, har det hänt att du gjort samtidigt som du kört bil? Vi menar även när bilen står stilla t ex vid rödljus

 2019

 2017

Pratar i den med handsfree

49%

44%

Gps-navigerar

37%

23%

Pratar i den - håller den i handen

30%

24%

Sms:ar

23%

11%

Väljer musik, exempelvis på Spotify

22%

-

Surfar på internet

8%

4%

Spelar spel

3%

2%

Tittar på film

3%

1%

Inget av alternativen

27%

22%

Vill ej svara

1%

4%

Den 1 februari 2018 infördes en ny lag angående hur man får använda mobil och annan kommunikationsutrutning i motordrivna fordor. Vad av följande får man enligt lagen inte göra?

 

Prata i mobilen om du håller den i handen medan du kör

88%

Smsa medan du kör

85%

Titta på film på mobilen medan du kör

79%

Prata i mobilen över huvud taget medan du kör

21%

Använda mobilen som GPS medan du kör

15%

Prata i mobilen via headset medan du kör

6%

Ha mobilen påslagen med ringsignal i bilen medan du kör

4%

Vet ej

3%

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21-31 mars 2019 har sammanlagt 3 510 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. 2 879 personer kör bil och svarade på frågan om mobilanvändning bakom ratten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum