Utbrott av harpest i Norrbotten
– Det är viktigt att SVA får in rapporter och, när det är möjligt, även prover för undersökning av harpest och andra smittor hos harar som hittas döda. Åren 2019 och 2015 var de senaste större utbrotten av harpest där även många människor drabbades av sjukdom, säger bitr. statsveterinär och viltpatolog Henrik Uhlhorn, SVA.
Harpest, som orsakas av en bakterie, kan även smitta människor. Bakterien sprids vanligtvis via mygg, då dessa kan överföra smitta när de suger blod hos exempelvis gnagare, harar och människor. Men infektion kan också uppkomma vid kontakt med ett sjukt djur, genom att äta infekterat kött eller dricka smittat vatten. Till riskgrupperna hör jägare som tar ur den skjutna harens organ. Vid all hantering av döda harar är det viktigt att använda handskar, och tvätta händerna noggrant efteråt.
Rapportera gärna in fynd av döda harar, och så kallat fallvilt av andra arter också, på webbformuläret rapporteravilt.sva.se. Viltsektionens personal kontaktar rapportören när det är fall av intresse att skicka in för undersökning.
Karta över fynd av döda harar och smittade harar
Läs mer
om harpestutbrottet i Norr- och Västerbotten 2015
Läs mer hos andra
Nyckelord
Kontakter
Henrik UhlhornBitr. statsveterinär
Tel:018-67 46 92henrik.uhlhorn@sva.seMikael PropstPressekreterare
Tel:070-371 03 53mikael.propst@sva.seBilder
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
Avhandling: musslors död i hav och vattendrag undersökta28.10.2024 10:25:00 CET | Pressmeddelande
Doktoranden Anders Alfjorden har i flera år undersökt hälsotillståndet hos den hotade flodpärlmusslan. Varför dör de plötsligt ut på en viss plats? Med hjälp av bland annat ny genteknik har flera tidigare okända parasiter och sjukdomstillstånd kunnat identifieras och beskrivas.
Idag uppmärksammas polyneuropati, en sjukdom som drabbar både människor och djur16.10.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
På polyneuropatidagen den 16 oktober uppmärksammas en sjukdom som påverkar nervsystemet hos människor och djur. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, deltar i forskning om polyneuropati hos häst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum