Linköpings kommun

Utdelning av två av kommunens stipendier

Dela

Måndagen 6/12 2021 tillkännagavs vilka som får ta emot Linköpings kommuns stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete, samt Linköpings miljö- och naturvårdsstipendium.

Linköpings kommuns stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete tilldelas i år Aktivitetshuset Taekwondo i Linköping. I motiveringen framgår att föreningen är ett föredöme i det viktiga arbetet för ökad mångfald, integration och jämlikhet framåt i Linköpings kommun. Föreningen bidrar till att barn, unga och vuxna med olika bakgrunder möts och interagerar med varandra, därigenom skapar man ett positivt sammanhang där alla blir sedda. 

- Detta stipendium betyder mycket för oss eftersom det påminner oss om det vi gör och att vi måste fortsätta utveckla och jobba mot en mer jämställd värld. Vi är väldigt glada över att våra idéer och arbete från 2016, som vi jobbar med år efter år, får lite uppskattning och tacksamhet, säger Marwan Mansoor, Aktivitetshuset Taekwondo Linköping.  

- Vi är glada att få tilldela Aktivitetshuset Taekwondo årets stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete. Föreningen är ett gott föredöme och bidrar genom sin verksamhet till ökad integration och jämlikhet, vilket i sin tur bidrar till ett mer demokratiskt samhälle, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Linköpings Miljö- och naturvårdsstipendium tilldelas Bo Antberg, som under många år har utfört ett omfattande och värdefullt arbete med att lyfta fram och bevara rödlistade växter i Östergötland. Han har själv och tillsammans med andra gjort ett stort antal florainventeringar i bland annat Vallaskogen och flera andra tätortsnära naturområden. 

- Jag är mycket glad och stolt att få mottaga Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendium 2021. I över 30 år har jag på olika sätt arbetat med att bevara sällsynta östgötska växter och sedan början av 2000-talet varit koordinator för genbanken på Naturcentrum i Linköping. Med det här priset uppmärksammas ett av våra största miljöproblem, hotet mot den biologiska mångfalden, säger Bo Antberg. 

- Bo har med sitt stora engagemang för vår östgötska och svenska natur gjort ett enormt arbete med att bevara rödlistade arter. Det är hedrande att kunna få uppmärksamma hans viktiga arbete med kommunens miljö- och naturvårdsstipendium, säger Muharrem Demirok (C), miljö- och klimatansvarigt kommunalråd. 

Stipendierna delades ut av ordförande i respektive stipendiekommitté. För Miljö- och naturvårdsstipendium, Muharrem Demirok (C), kommunalråd. Och för Stipendium för mångfalds- integrations- och jämlikhetsarbete, Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Motiveringar

2021 års stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete

Aktivitetshuset Taekwondo tilldelas stipendiet för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete år 2021 då föreningen är ett föredöme i det viktiga arbetet för ökad mångfald, integration och jämlikhet framåt i Linköpings kommun.

Aktivitetshuset Taekwondo är en ideell kampsportsförening som startades av Marwan Mansoor 2016, idag har man 450 medlemmar. Alla är välkomna att delta i Aktivitetshuset Taekwondos verksamhet; oavsett kön, ålder, religion och etnicitet. Föreningens verksamhet riktar sig till såväl barn och unga som vuxna. Verksamheten bedrivs i Skäggetorp och Lambohov. Syftet är att erbjuda en rolig, meningsfull och hälsofrämjande fritidssysselsättning. Tack vare att föreningen erbjuder aktiviteter och träningstillfällen för alla åldrar främjas umgänge mellan generationer, dessutom bidrar verksamheten till ökad integration och jämlikhet - vilket i sin tur bidrar till ett mer demokratiskt samhälle.

Föreningen syftar till att stärka individen genom träning och gemenskap. Instruktörerna, med Marwan i spetsen, visar stort engagemang och arbetar hårt för att alla ska känna sig välkomna och ges möjligheten att prova på taekwondo. Med stort tålamod och ödmjukhet hjälper de deltagarna att utvecklas inom taekwondo och också att utvecklas som personer. Flera av medlemmarna upplever att föreningen fyller en funktion som ingen annan gör, dess verksamhet fungerar som en mötesplats för många som annars riskerar att stå utan fritidssysselsättning. Aktivitetshuset Taekwondo anordnar också träningar för enbart flickor för att främja deras deltagande i verksamheten. Dessutom anordnar man två gånger i veckan självförsvarskurser för flickor och kvinnor i Rosendalsskolans idrottshall.

Aktivitetshuset Taekwondo har haft stora sportsliga framgångar nationellt, men föreningen är mer än en kampsportsförening. Man anordnar också olika sociala aktiviteter för barn och föräldrar i Skäggetorp och Lambohov, till exempel görs gemensamma utflykter för barn och vuxna till lokala utflyktsmål. Föreningen bidrar till att barn, unga och vuxna med olika bakgrunder möts och interagerar med varandra, därigenom skapar man ett positivt sammanhang där alla blir sedda.

Trots coronapandemin har föreningens verksamhet fortlöpt, träningstillfällen har genomförts utomhus eller i mindre grupper. Det viktiga sammanhang som föreningens verksamhet har kommit att bli har på så sätt kunnat fortsätta att fylla sin viktiga funktion för många barn, unga och vuxna boende i Skäggetorp och Lambohov.

Miljö- och naturvårdsstipendium 2021

Bo Antberg har under många år utfört ett omfattande och värdefullt arbete med att lyfta fram och bevara rödlistade växter i Östergötland. Han har själv och tillsammans med andra gjort ett stort antal florainventeringar i bland annat Vallaskogen och flera andra tätortsnära naturområden. Resultaten har sammanställts i olika skrifter. Bo har också under lång tid varit verksam vid Naturcentrum i Linköping med odlingar av rödlistade växter. Från början var syftet enbart att visa upp vilka rödlistade växter som finns i Östergötland och synliggöra den utarmning som sker av den biologiska mångfalden även här. Senare har fröna kommit att tas om hand av Nordiska genbanken i Alnarp och Bo var koordinator för det projektet. 2006 invigdes GRÖ, Genbank för rödlistade växter i Östergötland och från början fanns cirka 50 arter i odling. Många människor har besökt anläggningen under åren. Under våren – sommaren 2020 renoverades genbanken och idag är anläggningen upprustad och utökad, i de 44 odlingsrutorna finns just nu 87 sällsynta växter.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum