Kungliga Operan

Utdrag ur Strandad framförs på Kungliga Operan under Scenkonstbiennalen 2023

Dela
Operan Strandad, som hade urpremiär hösten 2022, är utvald till årets Scenkonstbiennal. Delar av verket framförs på Kungliga Operan under biennalen, tillsammans med ett samtal om opera som tidlöst allkonstverk och de stora scenernas ansvar för att förnya konstformen. Kompositören Karin Rehnqvist och librettisten Kerstin Perski deltar i samtalet, som hålls i Guldfoajén på Kungliga Operan den 1 juni 15.30.
Strandad, Kungliga Operan 2022. Vivianne Holmberg i huvudrollen som Maria. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Strandad, Kungliga Operan 2022. Vivianne Holmberg i huvudrollen som Maria. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder

Strandad lovordades av såväl kritiker och publik vid premiären 2022. I verket, skrivet av Karin Rehnqvist och Kerstin Perski och regisserat av Natali Ringler, möter opera folkmusiktoner i en skildring av en kvinnas resa genom sorgen efter att ha förlorat sin familj.

Under Scenkonstbiennalen finns det chans att höra delar av operan igen i ett program där musiken blandas med ett samtal kring hur operakonsten kan fortsätta att vara angelägen i vår tid.

Medverkande:
Vivianne Holmberg, sopran
Lena Willemark, sångerska
Carl Ackerfeldt, baryton
Katarina Leoson, alt,
Samuel Skönberg, piano
Olle Pettersson, slagverk
Martin Larsson, slagverk
Karin Rehnqvist, tonsättare
Kerstin Perski, librettist
Natalie Ringler, regissör
Katarina Aronsson, dramaturg & moderator.

Samtalet inleds av medlemmar från Scensveriges urvalskommitté.

Tid och plats: 1 juni kl 15.30 - 16.30, Guldfoajén, Kungliga Operan.

Ingång via huvudentrén, Gustav Adolfs torg.

Scenkonstbiennalens Biennalpass gäller som biljett till detta evenemang, inga biljetter sälljs separat. Mer info och köp av Biennalpass: Scenkonstbiennalen 2023: Deltagare Scenkonstbiennalen (trippus.se)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Strandad, Kungliga Operan 2022. Vivianne Holmberg i huvudrollen som Maria. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Strandad, Kungliga Operan 2022. Vivianne Holmberg i huvudrollen som Maria. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Skolbarn i Flemingsberg lär känna opera och balett i ny flerårig satsning1.6.2023 10:25:31 CEST | Pressmeddelande

Från i höst erbjuder Kungliga Operan, i samarbete med Huddinge kommun, alla barn på lågstadiet i fyra Flemingsbergs-skolor att lära sig mer om opera, balett och klassisk musik och dessutom själva få prova på konstformerna. Projektet, som finansieras gemensamt av kommunen och fastighetsägaren och stadsutvecklaren Fabege, är planerat att hålla på i tre års tid. Under våren gjordes ett test där barnen fick uppleva blåsmusik och pröva att sjunga opera. Försöket blev så uppskattad att projektet nu får en fortsättning och även utökas till fler skolor.

Tidlös tåspets och tragik i vårens stora balettpremiär23.5.2023 08:44:21 CEST | Pressmeddelande

Plats på scen för Kungliga Baletten i sir Kenneth MacMillans klassiska koreografi av den tragiska men ändlöst vackra kärlekshistorien Manon, skapad 1974 och stilbildande för nutida dramatiskt berättande balett. Vid några av föreställningarna gästspelar den internationellt hyllade stjärnsolisten Friedemann Vogel, i rollen som Des Grieux. Premiär på Kungliga Operans stora scen den 26 maj kl 19.00.

Kungliga Operan säljer tusentals skräddarsydda plagg, exklusiva tyger och unik rekvisita i största förrådsrensningen hittills22.5.2023 13:31:49 CEST | Pressmeddelande

Den 8 - 12 juni är det dags för Kungliga Operans stora försäljning av scenkostymer, rekvisita och tyger från förrådet i Gäddviken i Nacka. Under fem dagar ska förråden rensas och det finns chans att fynda unika klädesplagg sydda i Operans egen kostymateljé, många märkta med namn på dem som burit plaggen. Även exklusiva tyger säljs samt rekvisita från en mängd olika uppsättningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum