Kommerskollegium

Utrikeshandeln – på väg tillbaka

Dela

Sveriges export av varor och tjänster ökade med 9 procent under första halvåret i år jämfört med motsvarande period 2020. Importen ökade med 7 procent. Den stora ökningen drevs framför allt av varuhandeln under andra kvartalet. Det visar Kommerskollegiums rapport över utrikeshandeln för första halvåret.

Sveriges handel med andra länder drabbades förra året hårt av coronapandemin och av de åtgärder som sattes in för att bekämpa smittspridningen. Mörkast siffror stod andra kvartalet 2020 för.

– Därför ser vi den allra största ökningen under andra kvartalet i år. Jämför med andra kvartalet 2020 ökade varuhandeln med 25 procent, både när det gäller importen och exporten, säger Petter Stålenheim, handelsstatistisk expert på Kommerskollegium.

Men det är just varuhandeln som återhämtat sig starkt under den senaste tiden. Tjänstehandeln släpar fortfarande efter. Under det första halvåret ökade tjänsteexporten bara marginellt, med 0,1 procent och tjänsteimporten minskade med 3,6 procent.

Att tjänstehandeln släpar efter i återhämtningen har dock sina naturliga orsaker.

– Delar av tjänstehandeln är starkt kopplad till resor och transporter. Eftersom turismen fortsatt ligger på väldigt låga nivåer så fortsätter den att dra ner tjänstehandeln. Tjänsteresorna har inte heller kommit igång ordentligt och sammantaget är det därför inte så märkligt.


För mer information

Petter Stålenheim
08-690 48 49
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommerskollegium.se

@kommerskoll

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum