Vad menar vi med klimatneutralitet? WSP i nytt forskningsprojekt
Bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp och det finns ett starkt tryck både internt och externt på branschen att minska sina klimatavtryck med målet om att bli helt klimatneutral till 2045.
– Det pågår många initiativ och satsningar i branschen för att bidra med sin del och det är väldigt kul att se. Men det finns en uppenbar risk för att man slänger sig med begreppet klimatneutralitet för lättvindigt. Vi saknar än så länge metoder för att avgöra om ett projekt är klimatneutralt fullt ut, säger Stefan Uppenberg, hållbarhetsexpert på WSP.
Forskningsprojektet ”Klimatneutrala anläggningsprojekt – vad är det?” är finansierat av SBUF och Vinnova och ska reda ut begrepp och definitioner kring klimatneutralitet. Dessutom ska en metod för bedömningar av klimatneutralitet tas fram. Mycket av arbetet i projektet kommer att handla om att undersöka och sammanställa den stora mängd andra initiativ som pågår till en helhet. Projektet kommer att utgå från ett antal fallstudier, där ett av dem är Skanskas projekt Skellefteå Site East för Skellefteå kommun, som vann Sweden Green Building Award för årets utmärkelse inom hållbar infrastruktur 2021.
– Det händer mycket kring detta just nu och därför tycker vi att det är viktigt att vi skapar samsyn i branschen kring exempelvis kompensation och vilka klimatpositiva åtgärder som är okej att räkna in. Det återstår också mycket att undersöka och hantera när det gäller utsläpp från förändrad markanvändning. Varje anläggningsprojekt förändrar förutsättningarna för den mark som tas i anspråk, till exempel genom att träd och grönska tas bort eller att en myr dikas ur. Det vill säga att naturliga funktioner som bidragit till minskade utsläpp försvinner. Kan till exempel återvätning av dikade torrmarker då räknas som kompensation för detta? Resonerar Stefan Uppenberg.
Projektet ska undersöka hur vi kan beräkna utsläpp av förändrad markanvändning, något som idag oftast inte tas hänsyn till, samt hur kompenserande åtgärder kan beräknas. Vidare kommer projektet undersöka mycket vi kan minska utsläppen från olika material så som till exempel betong och stål, givet hur långt de olika branscherna kommit. Men man ska också ta hänsyn till de material och åtgärder som syftar till att binda koldioxid så som användning av biokol samt inlagring av biomassa i träkonstruktioner eller åtgärder så som plantering av träd och växter. Till sist kommer projektet också utreda vilka förutsättningar som bör krävas för att det ska anses vara okej att kompensera kvarstående utsläpp, till exempel med köp av utsläppkrediter för negativa utsläpp.
I oktober nästa år ska resultatet presenteras.
Kontakter
Stefan UppenbergHållbarhetskonsult
Tel:070-579 48 85stefan.uppenberg@wsp.comEllen HuitfeldtPR Manager
Tel:0701629311ellen.huitfeldt@wsp.comBilder
Om
Vi står bakom allt du tar för givet. Och framtiden du hoppas på.
Vi vet hur samhällen är uppbyggda och utvecklas. Om hur vi lever, arbetar, bygger, reser och kommunicerar, och om hur vi kan göra det bättre. Som strategiska rådgivare och teknikkonsulter har vi kunskapen att förstå och kraften att kunna förändra.
Med över 65 000 medarbetare i 40 länder använder vi vår globala expertis för att hitta de smartaste lokala lösningarna.
Följ WSP
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WSP
Ny rapport rankar Sveriges mest robusta kommuner5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden. I år tar Täby över topplaceringen och rankas som Sveriges mest robusta kommun, följt av Lerum och Nacka. Årets rapport tar också ett större grepp kring krisen i befolkningsfrågan och det låga barnafödandet – ett växande problem som många av landets kommuner brottas med.
Ny studie: Stockholms transportsystem mest hållbart i Norden men kollektivtrafiken tappar30.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny studie från strategi- och teknikkonsulten WSP visar att Stockholm toppar Norden med den högsta andelen hållbara resor. Samtidigt kämpar stadens kollektivtrafik med minskande resenärssiffror och nedskärningar, vilket riskerar att skapa en "nedåtgående spiral", enligt mobilitetsexperten Lasse Brand.
WSP vinner uppdrag att utreda Maria-Helsingborg, dubbelspårsutbyggnad24.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Västkustbanans sista enkelspåriga sträcka ska bli dubbelspår. Trafikverket ger nu WSP i uppdrag att utreda hur den 4,5 kilometer långa sträckan bäst ska dras.
WSP vinner uppdrag att framtidssäkra Luleå C21.10.2024 09:55:00 CEST | Pressmeddelande
WSP utökar sin portfölj med ytterligare ett projekt knutet till Norrbotniabanan och får uppdraget av Trafikverket att utveckla Luleå C. Projektet möjliggör den framtida anslutningen till Norrbotniabanan, men är också av stor vikt i Luleås utveckling som en central knutpunkt för såväl transporter från norr och i öst-västlig riktning, som för den lokala och regionala persontrafiken.
Inflationen har förändrat pendlingen för varannan storstadsbo15.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny undersökning från strategi- och teknikkonsultföretaget WSP visar att hälften av invånarna i Sveriges fyra största stadsregioner har ändrat sina pendlingsvanor till följd av de senaste årens prisökningar. Storstadsborna cyklar och distansarbetar mer för att spara pengar och bilen har blivit den stora förloraren i inflationstiderna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum