Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Valår i politiken - valår i skolan

Dela

Prata politik med eleverna!

2018 är det valår i Sverige vilket också innebär att det är valår i skolan. Att öka förtroendet för demokratin och politiken i Sverige är en viktig uppgift. För att unga ska få chans att möta politiken och ta del av det politiska samtalet finns det olika metoder att använda sig av.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tagit fram ett metodmaterial för lärare och skolpersonal som heter Prata politik! Det är ett stöd för att öka engagemanget för politiken och valdeltagandet. I materialet finns det förslag på hur skolan kan anordna debatter och göra värdegrundsövningar, tips på diskussionsfrågor samt hur det går till att bjuda in politiska partier till skolan.

- Allt för få unga är nöjda med sin möjlighet att påverka lokalt och ännu färre är medlemmar i ett politiskt parti men intresset hos unga för politik och politiska frågor är ganska stort. Materialet som vi har tagit fram är ett stöd i att ta tillvara på det intresset, säger Cecilia Narby, t.f enhetschef vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Materialet finns att beställa på myndighetens webbplats: www.mucf.se/publikationer/prata-politik

För mer information om Skolval 2018: www.skolval2018.se

För ytterligare information kontakta: 

Cecilia Narby, t.f enhetschef, cecilia.narby@mucf.se, 08 566 21 980

Emelie Lundqvist, kommunikatör, emelie.lundqvist@mucf.se, tel 070 566 41 93

Presskontakt: Anna Magnusson, anna.magnusson@mucf.se, 010 160 10 20

Nyckelord

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Liedbergsgatan 4
352 30 Växjö

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

SSU Skåne räknas bort när statsbidrag tilldelas12.12.2018 09:08Pressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har idag beslutat om tilldelningen av organisationsbidrag till SSU för 2019. SSU får fortsatt statsbidrag, men får inte tillgodoräkna sig de föreningar och medlemmar som ingår i SSU Skåne. Beslutet har fattats mot bakgrund av SSU Skånes upprepade brister att leva upp till demokratikriteriet, som är ett krav enligt förordningen som styr bidraget. Bristerna hos SSU Skåne har framkommit under hösten 2018.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum