Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Valår i politiken - valår i skolan

Dela

Prata politik med eleverna!

2018 är det valår i Sverige vilket också innebär att det är valår i skolan. Att öka förtroendet för demokratin och politiken i Sverige är en viktig uppgift. För att unga ska få chans att möta politiken och ta del av det politiska samtalet finns det olika metoder att använda sig av.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tagit fram ett metodmaterial för lärare och skolpersonal som heter Prata politik! Det är ett stöd för att öka engagemanget för politiken och valdeltagandet. I materialet finns det förslag på hur skolan kan anordna debatter och göra värdegrundsövningar, tips på diskussionsfrågor samt hur det går till att bjuda in politiska partier till skolan.

- Allt för få unga är nöjda med sin möjlighet att påverka lokalt och ännu färre är medlemmar i ett politiskt parti men intresset hos unga för politik och politiska frågor är ganska stort. Materialet som vi har tagit fram är ett stöd i att ta tillvara på det intresset, säger Cecilia Narby, t.f enhetschef vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Materialet finns att beställa på myndighetens webbplats: www.mucf.se/publikationer/prata-politik

För mer information om Skolval 2018: www.skolval2018.se

För ytterligare information kontakta: 

Cecilia Narby, t.f enhetschef, cecilia.narby@mucf.se, 08 566 21 980

Emelie Lundqvist, kommunikatör, emelie.lundqvist@mucf.se, tel 070 566 41 93

Presskontakt: Anna Magnusson, anna.magnusson@mucf.se, 010 160 10 20

Nyckelord

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF i ALMEDALEN. HELA PROGRAMMET - ALLA SAMARBETEN!29.6.2018 10:37Pressmeddelande

Årets Almedalsvecka närmar sig. Det är mycket roligt och med stolthet som vi presenterar vårt fullspäckade schema. Vi deltar i nästan 20 seminarier och arrangerar 4 egna evenemang som ni gärna får titta extra på. De behandlar angelägna frågor i vår samtid: unga hbtq-personers utanförskap på arbetsmarknaden; unga nyanländas rätt att få information om kropp, hälsa och sexualitet; varför det är viktigt för demokratin att arrangera skolval för elever samt hur föreningslivets villkor skiljer sig åt mellan storstad och landsbygd. MUCF är också inbjudna att delta i många andra spännande seminarier, till exempel hos Nordiska Ministerrådet, Ideella trädgården, Sveriges Skolledarförbund, ABF, SKL, Utbildningsradion, Maskrosbarn, FUB, SKB, PwC, Polismyndigheten, Fryshuset och 1,6-miljonerklubben.

Almedalen 2018: Hur funkar sex och relationer i mitt nya land? Unga nyanlända får stöd på Youmo.se.26.6.2018 13:00Pressmeddelande

Hur fungerar sex, kärlek och jämställdhet i Sverige? Hur kan unga nyanlända få den kunskap de har rätt till, stöd till att bearbeta trauma och lära sig bygga meningsfulla relationer i ett land med nya sociala koder? I Almedalen bjuder Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) in till paneldebatt och workshop om den populära webbplatsen Youmo.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum