Vänsterpartiet

Vänsterpartiet satsar på gratis mensskydd för unga

Dela

Unga ska inte känna att det finns ett tabu kring mens. Mensen ska inte heller vara en klassfråga. Därför vill Vänsterpartiet ge möjligheten till gratis mensskydd för ungdomar upp till 20 års ålder.

Hälften av Sveriges invånare har en livmoder. Under cirka 30 år av sina liv kommer de att få mens ungefär en gång i månaden. Men det finns fortfarande ett tabu kring mens. 

- Om ungdomsmottagningar och skolorna ger tillgång till mensskydd, det skulle till exempel kunna finnas på skoltoaletter, så skulle det förhoppningsvis öppna upp samtalet och bryta tabut ännu mer, säger Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets vice ordförande. 

Många unga har föräldrar som kan köpa mensskydd, men ibland kan det kännas pinsamt att fråga föräldrarna och det kan bli en ganska stor utgift för den som lever på studiebidraget. För dem blir det en merkostnad för mensskydd, som till exempel bindor, tamponger, och menskopp som ofta överstiger 500 kronor om året. Dessutom är det viktigt att tjejerna känner sig trygga om de till exempel råkar få mensen på skoltid.

- Det här är en satsning på alla unga tjejer. Ingen ska behöva ta pengar från sitt studiebidrag för att lägga på mensskydd och ingen ska känna att de måste gå hem från skolan om de får mens, säger Nooshi Dadgostar.

I New York har man redan beslutat att införa fri tillgång på mensskydd för alla elever. Vänsterpartiet vill möjliggöra för kommuner och landsting i Sverige att följa i deras fotspår. Vi föreslår därför ett stimulansbidrag som ska gå till gratis mensskydd till ungdomar upp till och med 20 års ålder.

I Sverige har vi väl fungerande ungdomsmottagningar som kan hjälpa till att distribuera mensskydden till unga. Personalen på ungdomsmottagningarna har dessutom kompetens att diskutera reproduktiv hälsa, smärtlindring och väga för och nackdelar med olika mensskydd i vad som annars kan upplevas som en djungel av produkter. Även elevhälsovården bör få möjlighet att dela ut mensskydd.

Kostnad: 300 miljoner

För mer information

Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet: Den misslyckade LSS-utredningen måste göras om10.1.2019 16:02Pressmeddelande

Den LSS-utredning som presenteras idag är ett misslyckande som inte respekterar lagens intentioner. För Vänsterpartiet är det en självklarhet att alla människor ska kunna leva fullvärdiga liv. Vi kommer att agera för att utredningen nu läggs i papperskorgen och att de lagändringar som behövs för att säkra människors lika värde kommer till stånd. Vi kommer att ta ett utskottsinitiativ för att tillsätta en ny snabbutredning och kräva att frågan tas upp i en aktuell politisk debatt i riksdagen. - Personlig assistans har förbättrat livskvaliteten enormt för många och är en av de viktigaste jämlikhetsreformerna i Sveriges historia. Vi kommer aldrig att acceptera något annat än att lagens grundintention erkänns, med fokus på lika rätt och full delaktighet i samhället för alla dem som behöver assistans, säger Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson i Vänsterpartiet. Cirka 2000 människor har fått assistansen indragen under de senaste åren, men den aktuella LSS-utredningen har ingen lösning på

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum