If Skadeförsäkring

Var femte svensk bilar på svemestern

Dela

Att resa med bil är ett bra sätt att få se och uppleva mycket. Mer än var femte svensk väljer att åka på bilsemester inom landet i sommar.

If har frågat svenskarna om deras semesterplaner. Det vanligaste svaret är att stanna hemma hela sommaren (40 procent). Bland de som ger sig av hemifrån är bilsemester vanligaste svaret – mer än var femte svensk (22 procent) reser med bil i Sverige. 

Bo i sommarstuga, campa och cykelsemester är också några av de mest populära semesteralternativen. 13 procent svarar att de kommer vara i sommarstugan, medan åtta procent hyr en stuga. Sju procent väljer att campa med husvagn eller husbil och fem procent tältar. Sex procent åker på cykelsemester.

Tips för bilresan

För att bilresan ska bli så bra och säker som möjligt finns det en del saker att tänka på innan man ger sig av på vägarna. If ger tips och råd för bilturen. 

– Se till att bilen är i gott skick och klarar av en längre resa. Planera färdvägen innan du ger dig av. Se till att packa bilen på rätt sätt, undvik framförallt lösa föremål. Kör utvilad och ta många pauser med bensträckare. Det är även bra att ha med matsäck och något att dricka i bilen ifall energin börjar ta slut innan det går att stanna, säger Jessica Hjälmered, presschef på If. 

7 tips för en säkrare bilresa:

  • Se över bilens skick, kontrollera att den klarar av en längre resa. Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder.
  • Skaffa rätt utrustning – som till exempel första-hjälpen-väska, reservdäck eller reparationssats för däck.
  • Planera bilresan och läs på om färdvägen för att undvika hinder längs vägen. 
  • Kör utvilad. Ta regelbundna pauser och märk i förväg ut ställen där ni kan stanna för att äta och sova, om det behövs. 
  • Ha rätt bilbarnstolar och sittkuddar som passar barnen. Köp bra sovkuddar som stödjer huvud och nacke så att de kan sova avslappnat och säkert när de sitter upp.
  • Se till att packa bilen på rätt sätt, och följ viktgränserna så att bilen inte blir vinglig på vägen. Tänk på att lösa föremål kan medföra stor risk för bilens passagerare. 
  • Se över bilförsäkringen. Har du rätt körsträcka och ingår hyrbilsförsäkring till exempel? 

Hur ser dina semesterplaner ut? (Flera svar möjliga):

Kommer endast vara hemma 40 %

Bilsemester i Sverige 22%

Vara i sommarstugan 13 %

Hyra stuga i Sverige 8 %

Campingsemester

- camping med husvagn eller husbil i Sverige 7%

- camping med tält (och då inte husvagn eller husbil) 5 %

Resa utomlands 7 %

Cykelsemester 6 %

Båtsemester i Sverige 5 %

Motorcykelsemester 2 %

Annat 4 %

Inget ovanstående 9 %

Biltur med oväntat avbrott?

Oavsett hur långt man åker kan bilresan få ett oväntat stopp. I sommar ingår fri videoassistans från Viking i Ifs bil-, mc- och husvagnsförsäkring. 

Resa med bil i Europa

För den som planerar att åka söderut med bilen är det viktigt att vara medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa om man skulle råka ut för driftstopp i någon av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period. Dessa länder kan ha utmaningar när det gäller tillgång till hyrbilar, hotell och resealternativ. Därför är det viktigt att ha marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering. Det är även viktigt att se över reseskyddet.

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 014 respondenter från ett flertal onlinepaneler 11-15 juni 2020. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Varnar: 225 000 svenskar reser utomlands på vintersemester i februari-mars22.2.2021 07:00:00 CETPressmeddelande

Enligt en nyligen genomförd nationellt representativ undersökning reser tre procent av alla svenskar utomlands under vintersemestern i februari-mars. – Det är oroande att många tänker i sådana termer när det är en så pass osäker situation i världen och svenska myndigheter avråder från att resa till länder utanför EU, säger reseexpert Jenny Rudslätt på försäkringsbolaget If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum