Region Uppsala

Vården och sjuka samarbetar om smittspårning

Dela
Nu blir Region Uppsala ännu mer aktivt med att spåra covid-19-smitta. Om du har sjukdomen kan du få hjälp att smittspåra. Men du måste fortfarande göra en del av jobbet.
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.

Region Uppsala har under pandemin i hög grad överlåtit till upplänningarna med positivt provsvar för covid-19 att smittspåra själva. De har fått i uppdrag att ta kontakt med dem som de kan ha smittat. Nu har regionen skjutit till extra resurser för att hjälpa till med smittspårningen. Fem smittspårare har börjat arbeta på provtagningsenheten för Nära vård och hälsa.

- Vi har anställt två läkare, två sjuksköterskor och en undersköterska, berättar Fredrik Settergren som är verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa. I dagsläget bedömer vi att det är tillräckligt, men vi har en beredskap att anställa fler om det skulle behövas.

Om du får ett positivt testsvar kommer du få ett telefonsamtal från en läkare som berättar mer om vad resultatet innebär.

- Sedan kommer den personen att prata med dig om smittspårning, berättar Fredrik och förklarar att du kommer få i uppdrag att lista dina kontakter. Du kommer också att få ett erbjudande om aktiv hjälp av våra smittspårare som kan bistå dig och hjälpa till med smittspårningen.

Hjälpa dig
Enligt Smittskyddslagen har alla med en smittsam sjukdom informations- och skyddsplikt och måste medverka till att spåra smitta. Det gällde tidigare och det gäller fortfarande. Men nu har Region Uppsala beslutat att bygga upp kapacitet för att hjälpa dig med det.

- Ja, men det är fortfarande ett samarbete. Man gör en hel del av arbetet själv, men nu erbjuds man stöd och hjälp och vi följer upp att det blir gjort, förklarar Fredrik Settergren. Det här är ju för att vi verkligen ska få ytterligare grepp om smittan och minimera risken för att den blossar upp igen. Vi vill kunna släcka de små härdar som uppstår.

Det är Smittskyddsenheten i Region Uppsala som har huvudansvaret för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar i Uppsala län. De följer också hela tiden det epidemiologiska läget.

Fredrik tror att det är svårt att få total kontroll över smittan. I alla fall till dess att det finns ett vaccin.

- Det kommer säkert blossa upp små lokala utbrott här och var. Men genom att snabbt ringa in de personer som kan ha blivit smittade kan vi få vi kontroll.

Fredrik Settergren, som är ansvarig för det nya teamet, understryker att det rör sig om ett samarbete.

- Det är viktigt att komma ihåg att det är ett samarbete mellan oss i vården, den som är smittad och de som kan ha utsatts för smitta. Alla måste hjälpas åt att ta det här på allvar och göra sin del av jobbet. Det är bara på det sättet vi kommer få kontroll på det här, säger han.

Och samtidigt som telefonerna på provtagningsenheten går varma, är det fortsatt viktigt att hålla i för att minska smittan. Stanna hemma om du har minsta symtom. Tvätta händerna och hosta och nys i armvecket.

För att se videon från streamio.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.

Bilder

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

Uppsnabbat från Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 25 mars25.3.2024 17:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökad investering i elbussladdning i depån i Fyrislund För att bussdepån i Fyrislund ska klara av att ladda 60 elbussar, behövs ytterligare investeringar i infrastrukturen. Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har därför fattat beslut om att öka investeringsutgift till totalt 11 miljoner kronor mot tidigare 9 miljoner. Beslutet att införa elbussar är i enlighet med Region Uppsalas plan för elektrifiering. Region Uppsala förbereder revidering av länstrafikplan Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om att föreslå att Trafikverket tar fram anläggningskostnad och en samlad effektbedömning för alla återstående namnsatta projekt och fyra nya. De återstående projekten gäller väg 55 Enköping-Litslena, väg 55 Örsundsbro-Kvarnbolund, väg 288 Gimo-Börstil. De fyra nya projekten handlar bland annat om gång- och cykelväg längs väg 55 Litslena- Örsundsbro och kollektivtrafikåtgärder längs väg 263.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye