Varför behöver vi gröna städer?
Argumenten för gröna städer är överväldigande för den som följer aktuell forskning. Växter i stadsmiljöer har positiva effekter för invånarnas hälsa, klimatet, den biologiska mångfalden, den sociala sammanhållningen och även samhällsekonomiskt. Listan kan göras lång, men här är några konkreta exempel:
Växters mervärden - några exempel
- Invånarna mår bättre och blir friskare
- Koncentrationsförmågan ökar
- Stressnivåerna minskar
- Patienter tillfrisknar snabbare
- Stadsklimatet förbättras eftersom växter skänker svalka heta dagar
- Växter fungerar fördröjande för dagvatten
- Den biologiska mångfalden gynnas
- Ohälsosamma partiklar i luften tas upp
- Växter binder koldioxid
- Problem med buller minskar
Kunskap tas inte tillvara
Trots starka belägg för växters mervärden i våra städer tar vi inte alltid tillvara den kunskap som finns. Istället tillåts hårdgjorda ytor och byggnader ta plats på bekostnad av grönområden och träd. Men det medför många problem. Som ett resultat av luftföroreningar dör till exempel varje år mer än 7000 svenskar. Hårdgjorda ytor och byggnader magasinerar värme. Tillsammans med ett förändrat klimat ger det allt för varma städer sommartid. Skador på grund av översvämningar ökar. Buller skapar stress.
Varför fortsätter vi då att bygga städer på ett sätt som inte är bra för oss? Det kan bero på olika faktorer. Kortsiktiga ekonomiska kalkyler, komplexa beslutsvägar och platsbrist är några. En annan förklaring är att kunskap inte når fram till dem som fattar besluten. Trots att argumenten för gröna städer är överväldigande är fortfarande okunskapen i många led stor. För att lyfta gröna städers mervärden på ett enkelt och överskådligt sätt har därför Green Cities tillsammans med SLU Tankesmedjan Movium tagit fram en aktuell forskningssammanställning.
Välrenommerade forskare bakom sammanställningen
Fyra forskare står bakom sammanställningen. Det är Johanna Deak Sjöman, Christine Haaland, Anders Sandoff och Jonathan Stolz. De besitter alla stor kunskap inom sina respektive forskningsområden. Forskarna verkar på Sveriges Lantbruksuniversitet och Göteborgs Universitet.
Sammanställningen fokuserar på följande områden:
- Hälsa
- Klimat
- Biologisk mångfald
- Ekonomi
Broschyren ger en översikt över varför det är så viktigt att vi inte försummar grönområden när våra städer växer. Att prioritera grönska och lyfta frågan på dagordningen är avgörande för om vi har städer som vi fortfarande vill leva i om 50 år.
Läs sammanställningen
Broschyren kan läsas på webben och laddas ner kostnadsfritt.
Länk: Argument för gröna städer - en forskningssammanställning
För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.En film om Green Cities projektetFler videor
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt: Erika Wallin, info@wakire.se, 0708-690567
Bilder
Länkar
Om
Green Cities är ett EU-projekt som pågår i 13 europeiska länder. Syftet är att kommunicera gröna städer mervärden.
Följ Green Cities
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Green Cities
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum