Svenska Orienteringsförbundet

Världscuppremiären flyttas – inga internationella tävlingar före sommaren

Dela

Coronavirusets spridning får nu stora följder för internationell orientering. Bland annat skjuts orienterarnas världscuppremiär i Schweiz på framtiden. "Känns som ett bra beslut", säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Under tisdagen meddelade Internationella Orienteringsförbundet (IOF) att samtliga tävlingar i förbundets regi ställs in fram till och med 31 maj. Detta givetvis med anledning av den pågående coronakrisen.

Fokus just nu är att begränsa smittspridningen i världen och det finns också stora praktiska hinder för arrangemang i närtid.

Utöver världscuppremiären i orientering som var planerad till 21-24 maj kommer två mästerskap att drabbas; EM i mountainbikeorientering i Portugal och EM i precisionsorientering i Tjeckien.

Gällande EM i mountainbikeorientering finns redan nya datum, 2-7 oktober, och ambitionen är att även världscupen i Schweiz och EM i precisionsorientering ska flyttas framåt i tid.

- Tråkigt såklart att tävlingar inte blir av som planerat, men samtidigt känns det som ett bra beslut givet hur situationen ser ut. Vi måste ju göra allt vi kan för att hjälpa till med de stora utmaningar som finns kring den uppkomna situationen i världen nu tänker jag, säger Håkan Carlsson, orienteringslandslagets förbundskapten.

- Det känns bra att IOF kommer med beslutet redan nu. Ju mer vi har att förhålla oss till, desto bättre. För våra landslagsaktiva handlar det nu under våren om att tillsammans med sina bollplank, tränare och landslagsledningen hitta så bra träningsupplägg som möjligt på hemmaplan. Det generella rådet till löpare både i och utanför landslaget är att fortsatt träna på, klokt och målinriktat med fokus på att dag för dag utvecklas som orienterare.

Vad som händer med internationella tävlingar i juni och juli är ännu oklart. IOF kommer noga att följa händelseutvecklingen och diskutera vidare på ett möte i början av april.

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 86 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum