Västerås får SM-veckan sommar 2024
SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige - vinter respektive sommar - och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar minst 210 olika idrotter.
– Med SM-veckan vill vi ena och samla idrottsrörelsen under ett evenemang. SM-veckan synliggör inte bara idrottsrörelsens mångfald, det är också ett evenemang som ger många värden, inte enbart utifrån turistekonomisk omsättning - den ger även ökat samarbete inom kommunen, med näringslivet samt med idrottsrörelsen. Det ska bli väldigt spännande att följa Västerås arbete, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
– Västerås har fantastiska möjligheter att genomföra SM-veckan. Detta kan komma att bli ett lyft för hela vår stad och är precis vad föreningslivet i Västerås behöver efter pandemin, med möjlighet för våra ledare att lyfta fram sin idrott och vara med om något unikt. Vi ser detta som ett stort samverkansprojekt och vi ser fram emot att visa hela Sverige den fina Västeråsanda som bland annat visade sig när vi stod värd för Musikhjälpen för några år sedan. Jag är övertygad om att vi kommer att skapa ett fint arrangemang, både för de som är på plats och för de som följer SM-veckan via tv-sändningen, säger Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Västerås.
Det är första gången som SM-veckan genomförs i Västerås. Och första gången SM-veckan sommar ska genomföras med nytt koncept för värdstäder.
– Med de nya förutsättningarna kan fler städer som till exempel Västerås få möjlighet arrangera SM-veckan. Västerås har ett mycket fördelaktigt läge och är en utpräglad idrottsstad med fantastiska idrottsarenor och evenemangsområden, vilket matchar SM-veckans koncept perfekt, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.
– Västerås är en stad som byggd för att kunna arrangera en kompakt och bra SM-vecka. I Rocklundaområdet finns en imponerande uppsättning idrottsanläggningar. Det finns också goda möjligheter att bygga upp en provisorisk multiarena inne i centrum, för att ta idrotten till publiken. Och från centrum är det gångavstånd ner till Mälaren och hamnområdet, där förutsättningarna för vattensporterna är goda, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.
Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.
Exakt datum för SM-veckan i Västerås är inte beslutat ännu.
FAKTA:
Från 2024 gäller för värdstäder att de ska uppfylla kraven om ett centralt evenemangsområde på en central publik plats samt ett evenemangsområde innehållande en multisportarena för inomhusidrotter.
Dessutom ska en värdstad uppfylla minst två av fyra krav som listas nedan:
1. En citybana (för rullskidor, cykel med flera) i anslutning till centralt evenemangsområde.
2. En simarena för sim-SM.
3. En friidrottsarena för lag-SM i friidrott.
4. En tävlingsarena för ett SM i rallysprint.
För mer information och frågor kontakta:
Per Bergljung
Evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet
per.bergljung@rfsisu.se
070-609 62 17
Staffan Jansson
Kommunstyrelsens ordförande, Västerås
070-465 32 31
Ulf Nilsson
Projektledare SVT Sport
ulf.nilsson@svt.se
070-884 77 22
----------------
FAKTA
SM-veckans värdstäder:
2024:
Luleå/Boden (vinter)
Västerås (sommar)
2023:
Skövde (vinter)
Umeå (sommar)
2022:
Piteå (vinter, 17 idrotter)
Linköping (sommar, ca 30 idrotter)
2021:
Inga SM-veckor pga pandemi
Borås (vinter)
Halmstad (sommar)
2020:
Inga SM-veckor pga pandemi
Luleå/Boden (vinter)
Halmstad (sommar, framflyttad till 2021)
2019:
Sundsvall (vinter, 24 idrotter)
Malmö (sommar, 43 idrotter)
2018:
Skellefteå (vinter, 27 idrotter)
Helsingborg/Landskrona (sommar, 55 idrotter)
2017:
Söderhamn (vinter, 20 idrotter)
Borås (sommar, 50 idrotter)
2016:
Piteå (vinter, 15 idrotter)
Norrköping (sommar, 47 idrotter)
2015:
Örebro (vinter, 26 idrotter)
Sundsvall (sommar, 38 idrotter)
2014:
Umeå (vinter, 16 idrotter)
Borås (sommar, 41 idrotter)
2013:
Falun (vinter, 16 idrotter)
Halmstad (sommar, 31 idrotter)
2012:
Östersund (vinter, 15 idrotter)
Ingen sommarvecka pga OS i London
2011:
Sundsvall (vinter, 14 idrotter)
Halmstad (sommar 20 idrotter)
2010:
Ingen vintervecka pga OS i Vancouver
Malmö (sommar, 14 idrotter)
2009:
Sundsvall (vinter, 5 idrotter)
Malmö (sommar, 11 idrotter)
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Åsa BergströmKommunikationsansvarig SM-veckan
Tel:0722-26 95 00asa.bergstrom@rfsisu.seLänkar
Om
Det här är SM-veckan
SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. SM-veckan är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 idrotter. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. SVT är sändande bolag.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Ny handbok för avstängning av besökare21.11.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksidrottsförbundet har tagit fram en handbok som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken har tagits fram i samverkan med flera förbund. – Att vi nu kan presentera handboken ger ett stöd i en svår men viktig fråga för våra medlemsförbund, säger Anna Iwarsson.
30 miljoner kronor extra för att nå fler barn och ungdomar15.11.2024 15:58:34 CET | Pressmeddelande
Idag meddelade regeringen att Riksidrottsförbundet får ytterligare 30 miljoner kronor som förberedelse inför införande av fritidskortet nästa höst. – Det känns bra att regeringen har förtroende för oss och ser att vi gör konkret nytta med de medel som vi tilldelats, säger Anna Iwarsson.
Idrotten blir en del av SE268.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idrotten vill att en hållbar omställning också bygger hållbara människor.
Regeringens stöd till anläggningar och idrottsmiljöer har gjort stor skillnad på kort tid7.11.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför införandet av fritidskortet fick Riksidrottsförbundet 100 miljoner i extra anläggningsstöd för att kunna ta emot fler ungdomar när lanseringen startar. Ansökningarna har varit många och söktrycket från idrottsföreningarna långt över stödets storlek. – Detta påvisar att vi har en väl uppbyggd organisation i hela landet som snabbt kunde omsätta stödet i faktiska förbättringar, säger Anna Iwarsson ordförande för Riksidrottsförbundet.
Riksidrottsförbundet välkomnar utredning om sponsring5.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksidrottsförbundet ser mycket positivt på regeringens beslut att utreda möjligheten till skattelättnader för sponsring. Detta initiativ är ett viktigt steg för att stärka finansieringen av idrottsrörelsen och därmed bidra till ett mer levande och inkluderande föreningsliv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum