Vattenkraften bidrar i den svåra elsituationen
Speciellt svårt är läget i södra Sverige inom de så kallade elområdena SE3 och SE4. I SE3 kan Tekniska verkens 20 elproducerande vattenkraftstationer, vid främst Vättern, Sommen och Åsunden/Järnlunden, bidra med viktigt tillskott.
- I år kommer vi att tänka lite annorlunda. För att göra vad vi kan för att minska risken för elbrist och, i förlängningen, verka för att hålla nere det redan höga elpriset kommer vi att producera mer el än vi normalt hade gjort i motsvarande situation. Det medför dock en risk för lägre vattennivåer i sjöarna under 2023, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken.
- Den extra produktionen kommer att ske fram till mars. Exakt när vi kommer att öka produktionen går inte att säga just nu. Det beror dels på hur elmarknaden utvecklas och dels på vädermässiga förhållanden. Exempelvis hur kallt det kommer att vara och hur mycket nederbörd som kommer under vintern.
Vattendomar anger hur vattnet från sjöarna får och ska tappas
Domarna ger dock vissa möjligheter att tappa mer vatten till exempel när behovet av el är som störst.
Vattennivåerna är just nu generellt ganska låga i sjöarna eftersom det kommit mindre nederbörd än normalt under en längre period. Ett vanligt år hade Tekniska verken hållit tillbaka tappningen under vintern för att försöka få upp vattennivåerna till en nivå som är så normal som möjligt inför sommaren då det är många människor som uppskattar att vistas vid eller på sjöarna.
- Det vi planerar kan innebära en ökad risk för ovanligt låga vattennivåer i de aktuella sjöarna till sommaren 2023. Om det blir så går dock inte att säga redan eftersom även det är beroende på hur mycket nederbörd som kommer under vintern och våren, avslutar Ola Palmquist.
För mer information, kontakta gärna:
Ola Palmquist, affärsenhetschef Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping: 13-20 81 64 eller ola.palmquist@tekniskaverken.se
Nyckelord
Länkar
Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum