MER Arkitekter

Vertikala kontorsodlingar går i taket – här är vårens växttrender

Dela

I väntan på att grönskan ska ta fart på riktigt låter vi i stället naturen flytta in. Kontorsexperterna MER Arkitekter tipsar om tre heta växttrender och hur vi kan låta hem och kontor bada i funktionell och miljövänlig grönska. Vi tipsar även om de fem mest lättskötta växterna att ha på kontoret.

Förslag från MER Arkitekter på vertikal odling för att skapa en lokal lunchrestaurang. Bild: MER Arkitekter
Förslag från MER Arkitekter på vertikal odling för att skapa en lokal lunchrestaurang. Bild: MER Arkitekter

1. Vertikala odlingar

Stora växtfantaster på liten yta? Titta upp och ta vara på utrymmet i lokalerna – även på höjden. Här finns stora möjligheter för vertikala odlingar. Odla era favoritväxter i mängder eller skapa en lokal lunchrestaurang genom att odla på höjden. Glöm det dåliga samvetet för långa transporter och bekämpningsmedel på dina lunchtomater. Lite smörgåskrasse till mötesmackorna? En örtagård på terrassen? Odling av grönsaker och örter på våra kontor är absolut en växande trend – och en miljövänlig sådan. Snacka om närodlat.

2. Grönska med funktion

Växter gör oss gott på många sätt. Grönska i vår inomhusmiljö minskar stress och är en fröjd för ögat. Men det tar inte slut där. Begränsa inte växtinstallationerna till att vara snygga i ett hörn eller längs fönsterkarmen – ta vara på höjd och bredd av olika växtsorter och dubbla funktionen genom att skapa gröna insynsskydd eller rumsavdelare. Nu går växterna från att vara accessoarer till funktionella statement pieces.

3. BYOP

Bring your own plants. Har växterna lämnats ensamma på hemmakontoret? Att låta kollegorna ta med sina egna växter till kontoren bidrar till en mer hemtrevlig arbetsplats. Ställ ut en snygg rullvagn eller hylla och skapa en gemensam växtinstallation genom att låta alla ta med sin favoritväxt. Förutom att växter i vår omgivning minskar stress finns det fler positiva hälsoeffekter av att vårda, sköta och hantera dem. Kanske kan era odlingar även främja kreativitet och teamkänsla på kontoret?

Tips! Växter är ett bra sätt att pigga upp tråkiga och kala badrum och toaletter, även på kontoren. Kontorstoaletterna avslöjar snabbt om det lagts tid, tanke och pengar på helhetstrivseln på arbetsplatsen.

5 växter att ha på kontoret

Visste du att växter i omgivningen kan öka produktiviteten, rena luften och minska stress? Här är fem lättskötta växter att liva upp kontoret med.

  1. Fredskalla. Fredkallans vita blommor är luftrenande och växten trivs i solljus likväl som i mörkare utrymmen.
  2. Gullranka. Skapa ett mer levande intryck av kontorets gröna växtinstallation med gullrankans gulgröna blad. Låt stammarna växa sig långa eller klipp av och stick ner i jorden för en fylligare växt.
  3. Palettblad. Liva upp med färgglada palettblad i flera olika varianter. Oändligt med sticklingar utlovas till kontorets alla palettbladsälskare.
  4. Ampellilja. En retroväxt med långa blad med vita inslag. Ampelliljan brukar uppskattas extra mycket på kontor med gröna fingrar – en växt som är lätt att ta sticklingar från.
  5. Aloe Vera. Studier visar att Aloe Vera kan rensa luften från kemikalier och släpper ut stora mängder syre på natten. Det är ett måste på kontoren!

MER Arkitekter är specialister på att skapa identitetsstarka, hållbara och lönsamma inomhusmiljöer för svenska och internationella företag, organisationer och fastighetsägare. MER Arkitekter ingår i arkitektkoncernen Arkvision Nordic.  


För mer information och platsbesök, vänligen kontakta: 
Niklas Larsén, vd MER Arkitekter, niklas.larsen@mer.se, 076-525 79 22

Kontakter

Bilder

Förslag från MER Arkitekter på vertikal odling för att skapa en lokal lunchrestaurang. Bild: MER Arkitekter
Förslag från MER Arkitekter på vertikal odling för att skapa en lokal lunchrestaurang. Bild: MER Arkitekter
Ladda ned bild
Inspiration för Bring Your Own Plant-installation. Bild: MER Arkitekter
Inspiration för Bring Your Own Plant-installation. Bild: MER Arkitekter
Ladda ned bild
Växtinstallation i ljusboxar i Studenthuset vid Linköpings universitet. Bild: MER Arkitekter
Växtinstallation i ljusboxar i Studenthuset vid Linköpings universitet. Bild: MER Arkitekter
Ladda ned bild

Om

MER Arkitekter
MER Arkitekter
Söder Mälarstrand 41
118 25 Stockholm

https://www.mer.se/

MER Arkitekter (M.E.R Solution AB) är ett av Sveriges ledande arkitekt- och konsultföretag för inomhusmiljöer. Med en spetskompetens inom arbetsplatsstrategi utformar de miljöer som leder till högre trivsel och bättre affärer. Bolaget grundades 1982 och har idag 31 anställda. Läs mer på www.mer.se.

Följ MER Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MER Arkitekter

Tre exempel på att 3D-printing är nyckeln till framtidens inredning14.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

3D-printing har länge diskuterats inom arkitekt-, bygg- och designbranschen. På MER Arkitekter, experter på inredningsarkitektur, har man använt tekniken inom ett flertal projekt. Nu ser man oändliga möjligheter för att göra ny inredning mer klimatsmart, och samtidigt utmana bilden av att ny inredning behöver vara just ny. Inspireras av tre exempel på hur 3D-printing framtidssäkrar branschen nedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum