Bolagsverket

Vi vill att e-faktura blir obligatoriskt: ”Stora samhällsvinster”

Dela
Bolagsverket, Digg och Skatteverket föreslår att regeringen utser en särskild utredare med uppdraget att undersöka förutsättningarna för att göra det obligatoriskt för företag och offentlig förvaltning att använda e-faktura.

– EU-kommissionen har lämnat ett förslag, VAT in the digital age (ViDA), om ändring av momsdirektivet. Om det antas så blir det obligatoriskt med e-faktura vid gränsöverskridande handel inom EU. Att då ha en nationell lösning som inte styr mot e-faktura är ineffektivt. Samtidigt tror vi att det behövs ett lagkrav för att styra mot e-faktura eftersom det tar för lång tid att effektivisera dessa processer på frivillig grund, säger Anderz Petersson, specialist inom e-handel på Digg.

Obligatorisk e-faktura mellan företag

Sedan tidigare finns ett lagkrav på obligatorisk e-faktura mellan statliga myndigheter. Det är dessutom obligatoriskt för företag att lämna e-faktura till offentlig sektor vid offentliga upphandlingar.

Vi vill nu att regeringen utreder förutsättningar för att lagkravet även ska gälla mellan företag samt utgående fakturering mellan offentlig förvaltning och företag. Därför har vi, Digg och Skatteverket skickat in en formell begäran, en så kallad hemställan, till regeringen.

– Det finns stora samhällsvinster med att alla företag skulle använda sig av e-faktura sinsemellan, det skulle innebära ett stort kliv framåt för hela samhällets digitalisering. Frågan behöver tas vidare och utredas närmare, inte minst avseende konsekvenserna på både kort och lång sikt, säger Erik Janzon, rättschef på Bolagsverket.

Om e-faktura

En e-faktura är en faktura som utfärdas, sänds och tas emot i ett strukturerat elektroniskt format som gör det möjligt att behandla den automatiskt och elektroniskt. En pdf-faktura anses därmed inte vara en elektronisk faktura.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Bolagsverket
Bolagsverket

851 81 Sundsvall

0771-670 670https://bolagsverket.se/

Bolagsverket ska skapa förutsättningar för ett näringsliv där man kan lita på varandra. Kärnan i vårt uppdrag är att kvalitetssäkra och tillhandahålla företagsinformation, som skapar värde för samhället.

Pressbilder

Följ Bolagsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bolagsverket

Bolagsverket slutrapporterar regeringsuppdraget Proof of Business – ”Svenska myndigheter kan ta en mycket större plats inom EU-sammanhang”12.4.2023 11:33:05 CEST | Pressmeddelande

Bolagsverket har testat ett koncept med en digital plånbok som gör det möjligt för företagare, kunder, uppdragsgivare och partners att snabbt och säkert dela eller utbyta verifierade bevis och certifikat med varandra. Konceptettestet ingår i regeringsuppdraget Proof of Business som nu har slutrapporterats. Samtidigt fortsätter utvecklingen av digitala plånböcker på EU-nivå som nu Bolagsverket leder som ett resultat av regeringsuppdraget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum