Stockholms stad

Victoriaslussen – ny förbindelse mellan Mälaren och Saltsjön

Dela

Kommunstyrelsen i Stockholms stad har idag fattat beslut om Victoriaslussen som namn på den nya slussanläggningen mellan Mälaren och Saltsjön. Den första delen kommer att tas i bruk under senvåren 2022.

1642 öppnades den första slussen mellan Södermalm och Gamla stan, Drottning Kristinas sluss. Sedan dess har slussen byggts om flera gånger på grund av förändrade förutsättningar.

– Namnet Victoriaslussen passar väl in i såväl sitt historiska som framåtblickande sammanhang. Det knyter också an till Kronprinsessan Victorias djupa engagemang för vatten- och klimatfrågor, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Slussen ska säkra dricksvattentillgången och reglera vattennivåerna i Mälaren

Victoriaslussen ska säkra tillgången till dricksvatten för två miljoner människor i Stockholm och Mälardalen. Den ska även hantera ökade översvämningsrisker och höga vattenflöden i Mälaren till följd av framtida klimatförändringar.

– Det är glädjande att Kronprinsessan får ge namn åt den centrala funktion som slussen har för Stockholm, nämligen regleringen av Mälaren. Vi planerar nu öppningen av den första av två avbördningsluckor som kommer att säkra stadens och Mälardalens vattentäkt, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Hösten 2021 anlände den första luckan som ska monteras på den södra avbördningskanalen, närmast Södermalm. Den första delen av Victoriaslussen är beräknad att tas i drift under senvåren 2022. Enligt planen ska den andra luckan monteras 2023. Under 2024 beräknas arbetet med den nya regleringen av Mälaren vara färdigställd.

Den nya slussanläggningen är den femte slussen mellan Södermalm och Gamla stan. De tre första slussarna byggdes med hänsyn till sjöfartens behov, den fjärde underlättade för den ökande fordonstrafiken. Victoriaslussen, som består av två avbördningskanaler och en slusskanal, har klimatanpassning i fokus.

Slussen har genom historien haft olika utformning och även olika namn:

  • Drottnings Kristinas sluss 1642
  • Christopher Polhems sluss 1755
  • Nils Ericssons sluss 1850
  • Karl Johans sluss 1935.

Projekt Slussen

Victoriaslussen är en del i det omfattande Slussenprojektet som spänner över flera år. En avgörande milstolpe passerades den 25 oktober 2020, när Hans Majestät Konungen i närvaro av Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Estelle invigde den nya Slussbron som förbinder Gamla stan med Södermalm.

Slussen är och kommer fortsatt vara en viktig knutpunkt för alla trafikslag och byggs om för att bli en trygg och attraktiv plats att vistas på.

För ytterligare information

För finansborgarrådet: Erik Engstrand, telefon 076-122 91 40, erik.engstrand@stockholm.se

Slussenprojektet: Eva Rosman, telefon 076-122 64 43, eva.rosman@stockholm.se

Projekt Slussen, webbplatsen Stockholm växer

Slussen, Stockholmskällans webbplats

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Dags för gymnasieval! – Stockholms stad bjuder in till smittsäkrade öppna hus20.1.2022 13:15:38 CET | Pressmeddelande

Den 18 januari öppnar ansökningsperioden för gymnasiet. Stockholms stad har 26 kommunala gymnasieskolor med mängder av yrkes- och högskoleförberedande program att välja på. Under januari och februari bjuder gymnasieskolorna in till öppet hus. Trots rådande restriktioner kommer de flesta gymnasieskolor gå att besöka fysiskt och besökare behöver inte visa covid-pass.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum