Solna stad

Vinnare av Solna stads kulturstipendium och Krausstipendium 2021

Dela

Den 18 maj presenterades årets vinnare av Solna stads kulturstipendium och Krausstipendium. Kulturstipendierna delas i år ut till en musiker, en dansare och en konstnär medan Krausstipendiet går till en altviolinist.

– Ett stort grattis till årets vinnare av Solna stads kulturstipendium och Krausstipendium – fyra mycket begåvade stipendiater som verkligen berikar Solnas kulturliv, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Kulturstipendiet har delats ut sedan 1960-talet för att uppmuntra och stödja kulturellt verksamma personer i Solna, medan Krausstipendiet instiftades år 2008. Årets kulturstipendiater har utmärkt sig inom musik, dans och konst och årets Krausstipendiat som altviolinist.

Digital ceremoni i år – igen

För andra året i rad så innebar det rådande läget att prisutdelningen skerdigitalt. Den 18 maj presenterades samtliga vinnare av kulturstipendierna med 5 000, 15 000 och 20 000 kronor inom kategorierna barn, ungdom och vuxen. Årets Krausstipendiat tilldelas 15 000 kronor.

Solna stads Krausstipendium 2021

Mottagare av årets Krausstipendium är:

Ami-Louise Johnsson, viola

Juryns motivering
"Ami-Louise fångar oss med sitt inkluderande och medvetna musicerande.  Med smittande spelglädje kombinerat med gnistrande stråkteknik, fin intonation, härlig klangmedvetenhet och pregnant rytmik bjuder hon in lyssnaren. Med en musikalitet som innehåller såväl sann glädje som djupt allvar. Allt förmedlat med stor värme och innerlighet. Vi önskar Ami-Louise lycka till med sin musikaliska framtid och hoppas pengarna kommer väl till nytta."

Solna stads kulturstipendium 2021

Mottagare av Solna stads kulturstipendium är:

Minna Stehager, musiker

Juryns motivering:
"Med stor passion och sinne för musik spelar Minna slagverk, fiol och piano och producerar även egen musik. Hennes ambition och öppenhet inspirerar både i och utanför Solnas gränser."

Lovisa Lindgren, dansare

Juryns motivering:
"På hög nivå och med skicklig teknik rör sig Lovisa mellan olika dansstilar. Som ett ljus sprider hon även brinnande entusiasm till fler genom sin egen koreografi och kreativa uttryck."

Mattias Bäcklin, konstnär

Juryns motivering:
"Ett spännande och professionellt samtida konstnärskap med bas i gränslandet mellan natur och stad. Mattias berikar stadens kulturliv med sin syn på urban ekologi och förmåga att nå fram till både gammal som ung."

Om Solna stads kulturstipendier och Krausstipendium

Stadens kulturstipendium delas årligen ut i tre ålderskategorier där vinnarna har utmärkt sig inom sång, musik eller animation. Krausstipendiet delas ut till en ung talang inom klassisk musik och är instiftat till minnet av tonsättaren Joseph Martin Kraus som under sin livstid bodde och var verksam i Solna. Juryn för Krausstipendiet är verksamma musiker på Kungliga Operan. Juryn för kulturstipendiet består av tjänstepersoner och representanter från stadens kulturverksamheter.

Kontakter

Bilder

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum