If Skadeförsäkring

Vintercyklingen ökar i pandemins spår

Dela
Fler tänker cykla till jobbet i vinter i år än tidigare. Men bara var tionde har dubbdäck på cykeln, och en majoritet använder inte hjälm. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Coronapandemin har förändrat människors beteende på en rad sätt. Många arbetar hemifrån, nästan alla har slutat ta i hand. Av de som åker till jobbet har många valt andra transportsätt än tidigare, i syfte att avlasta kollektivtrafiken och minska trängseln.

Då det nu står tydligt att vi kommer att behöva fortsätta att hantera pandemin och efter bästa förmåga minska smittspridningen även under vintern, har allt fler för avsikt att cykla till jobbet. Drygt 10 procent har för avsikt att cykla mer i vinter än tidigare vintrar. Drygt 4 av 10 (43 procent) har för avsikt att regelbundet cykla till jobbet eller skolan i vinter. Nära 1 av 3 (31 procent) tänker göra det ibland. Nästan en fjärdedel av de som svarat att de tänker cykla denna vinter (23 procent) cyklade inte förra vintern.

– Att cykla är ett utmärkt alternativ för den som behöver ta sig till sin arbetsplats i vinter. Det har en rad positiva hälsoeffekter, förutom att det minskar risken att sprida coronaviruset. Men det gäller att förbereda sig och anpassa cyklingen efter väglaget, säger Irene Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsforskare vid försäkringsbolaget If.

Undersökningen visar att bara 14 procent har dubbdäck på cykeln. Och trots de senaste decenniernas diskussion om cykelhjälm är det fortfarande en minoritet som faktiskt använder hjälm. 41 procent använder hjälm, 45 procent gör det inte.

Antalet vintercyklister som cyklar med dubbdäck har ökat; 17 procent av personerna som har dubbdäck i år hade det inte förra året. Drygt 85 procent saknar alltjämt vinterdäck.

– Att cykla under vintern innebär utmaningar som både halka och mörker. Det är viktigt att synas ordentligt med bra lampor och reflexer. Var beredd på halka och använd gärna dubbdäck. Om olyckan skulle vara framme så är hjälm ett bra sätt att skydda sig, säger Irene Isaksson Hellman.

Arbetsgivare kan göra mycket för att underlätta för medarbetare att pendla med cykel. Det kan handla om att tillhandahålla låsta cykelförråd, dusch och möjlighet att byta om och förvara kläder, eller att emellanåt ha en cykelreparatör på plats.

23 procent upplever att deras arbetsgivare uppmuntrar de anställda att cykla till jobbet, och lika många tycker att arbetsgivaren ställer tillräckliga resurser (till exempel dusch och cykelförråd) till förfogande. 40 procent tycker inte att arbetsgivaren gör tillräckligt för att medarbetarna ska kunna cykla.

Ifs tips för säkrare vintercykling:

  • Använd hjälm.
  • Byt till dubbdäck.
  • Släpp vid behov ut lite luft ur däcken för att få bättre fäste.
  • Kolla bromsarna oftare under vintern, både hand- och fotbroms, och byt ut bromsklossarna om det finns behov.
  • Rengör bak- och framlampan samt reflexytor regelbundet.
  • Klä dig varmt.
  • Använd reflexväst eller reflekterande kläder som ökar synligheten.

Om undersökningen:

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 007 respondenter från ett flertal onlinepaneler i oktober 2020. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

If låter serietecknare synliggöra ojämlik hjärt-lungräddning6.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Försäkringsbolaget If har låtit serietecknaren Moa Romanova ta fram en instruktionsaffisch om hjärt-lungräddning där en kvinna får hjälp. Kvinnor får i lägre utsträckning hjälp när de drabbas av plötsligt hjärtstopp i offentliga miljöer. Kvinnor är också i regel osynliga i det instruktionsmaterial som finns om hjärt-lungräddning. If och Moa Romanova vill uppmärksamma att kvinnors hjärtan förtjänar hjälp i samma grad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum